BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,90
ALTIN 2.430,90
HABER /  GÜNCEL

Rusya seçimler için sandık başında

Rusya'da milyonlarca seçmen yeni devlet başkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Üçüncü kez başkanlık görevine gelmeyi uman Putin'in en güçlü rakibi Komünist Parti'nin adayı Zuganov.

Abone ol

Rusya'da seçmenler başkanlık seçimleri için bugün sandık başına gidiyor.

Başbakan Vladimir Putin'in bir dönem aradan sonra yeniden devlet başkanı seçilmeyi umduğu seçimlerde en güçlü diğer isim ise Komünist Parti adayı Gennady Zuganov.

Putin, 2000 ile 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı görevini yürütmüş, anayasa üçüncü dönem seçilmesine izin vermediği için son seçimde yarışmamış, o dönemde danışmanı olan Dimitri Medvedev'i desteklemişti.

Zuganov ise dördüncü kez aday oluyor.

Putin'in diğer rakipleri ise, aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski, bağımsız aday, işadamı Mikhail Prokhorov ve parlamentonun üst kanadının eski başkanı, merkez sol Adil Rusya partisi adına yarışan Sergey Mironov.

Adaylardan hiçbiri oyların yüzde 50'sinden fazlasını alamazsa ilk iki sıradaki aday ikinci turda yarışacak.

Sandıklar her seçim bölgesinde yerel saatle 20.00'ye kadar açık kalacak.

Rus basını, seçimler nedeniyle çevre illerden Moskova'ya ek 6 bin polisin sevkedildiğini duyurdu.

Putin karşıtı liberal muhalefet seçimlerde temsil edilmiyor. Beyaz kurdele olarak adlandırılan hareket parlamento seçimlerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlayan sokak hareketleri çerçevesinde Moskova ve diğer kentlerde binlerce kişinin toplandığı gösterileri örgütlemişti.

Putin yanlılarının ve komünistlerin düzenlediği gösterilere de benzer sayıda kişi katılmıştı.

Rusya yönetimi, yolsuzluk iddialarına karşı 90 binden fazla seçim sandığına internet üzerinden takip olanağı sağlayan kameralar yerleştirdi. Ancak muhalifler, bu yöntemin ne kadar etkili olacağına kuşkuyla bakıyor.

Seçimlerde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT ile Avrupa Konseyi'nden 250 civarında gözlemci görevlendirildi.

Ayrıca onbinlerce Rus da seçimlerde gönüllü gözlemcilik yapmak amacıyla eğitimden geçirildi.