BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,87
ALTIN 2.432,92
HABER /  GÜNCEL

Çin'in savunma bütçesi 100 milyar doları aştı

ABD'nin kendisini kuşatmaya çalıştığını düşünen Çin, savunma harcamalarının bu yıl yüzde 11.2 oranında artarak ilk kez 100 milyar doların üzerine çıkacağını açıkladı.

Abone ol

Çin'in savunma harcamasının açıklanandan fazla olduğuna inanılıyor

Çin'de hükümet, ülkenin savunma harcamalarının bu yıl yüzde 11.2 oranında artarak ilk kez 100 milyar doların üzerine çıkacağını açıkladı.

Askeri harcamaları son 20 yılda istikrarlı bir şekilde artan Çin, ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci savunma bütçesine sahip ülke haline geldi.

Çin, uçak gemisi, hayalet uçaklar ve uyduları vurabilecek kapasiteye sahip güze geliştirme çabası içinde.

ABD de savunma doktrinini, Çin'in bölgedeki egemenliğine karşı olarak görülen bir hamleyle, Asya üzerine odaklayacağını açıklamıştı.

Yılda 740 milyar dolar harcayan Washington'un bölgedeki üslerde binlerce askeri var.

BBC'nin Pekin'dkei muhabiri Martin Patience, Çinli yetkililerin ABD'nin bölgede artan nüfuzu konusunda tedirgin olduklarını, ABD'nin Çin'i kuşatmak istediğini düşündüklerini aktarıyor.

Çin'in giderek güçlenen askeri kapasitesi ise yakın komşuları arasında tedirginlik yaratıyor.

Çin'in Vietnam, Filipinler ve Japonya'yla sınır ve toprak anlaşmazlıkları var.

Pekin ayrıca kendisine ait olarak gördüğü Tayvan'a karşı olası bir saldırı için de yüzlerce füze konuşlandırmış durumda.

Savunma bütçesini açıklayan parlamento yetkililerinden Li Zhaoxing, kaygıları gidermeye çalışırken, ''Çin'in barışçı bir kalkınma yolu izlemeye kararlılığını ve savunma bütçesinin özünde savunma amaçlı olduğunu'' vurguladı.

Çin'in nüfusunun 1.3 milyar kişi olduğunu anımsatan yetkili, ''Büyük bir ülkeyiz, uzun kıyı şeridimiz var, ama savunma bütçemizi diğer ülkelerinkiyle karşılaştırdığınızda daha düşük olduğunu görürsünüz'' dedi.

Çin'in savunma bütçesinin gayrısafi yurtiçi hasılaya oranı ABD ve İngiltere'den çok daha düşük. Ancak uzmanlar, Pekin'in savunma harcamalarının aslında resmi savunma bütçesinin iki katı olabileceğine de dikkat çekiyor.

Çin 2011'de hayalet uçakların ilk deneme uçuşlarını gerçekleştirmiş, uçak gemisi de deneme amaçlı olarak denize indirilmişti.

Çin, personel sayısı 2 milyonu aşan dünyanın en büyük ordusuna da sahip.