BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,81
ALTIN 2.423,53
HABER /  DÜNYA

İran seçimlerinde hile iddiası

İran'da muhalefetin boykot kararı gölgesinde önceki gün yapılan meclis seçimlerinin ilk sonuçları açıklandı.

Abone ol

İran'da cuma günü yapılan 9. dönem parlamento seçimlerinde meclise girmeyi başaramayan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın kız kardeşi Pervin Ahmedinecad, seçimlere hile karıştırıldığını iddia etti.

SEÇİMLERDEN RENKLİ GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN

Pervin Ahmedinecad, seçim bölgesindeki oylamaya hile karıştığını ileri sürerek itiraz dilekçesi verdiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı'nın kız kardeşi, “Seçim bölgemde, seçimlerin yapıldığı gün ve gece, bazı adaylarca usulsüzlüklerin yapıldığı görüldü ve bu mesele birçok seçmen tarafından da saplanmış durumdadır. Yapılan bu usulsüzlükleri yazılı itirazla ilgili kurumlara bildirdim ve yetkiliklerin bu konudaki yanıtını bekliyorum" dedi.

10 adayın yarıştığı ve parlamentoda bir kontenjanı bulunan Germsar kentinde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Pervin Ahmedinecad 15 bin 552 oyda kalırken diğer muhafazakâr rakibi Gulamrıza Kâtip, aldığı 16 bin 672 oyla birinci oldu.

AHMEDİNECAD'A DARBE

Sonuç Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'a ağır bir darbe olarak değerlendiriliyor. Pervin Ahmedinecad tarafından dillendirilen hile iddiası 2009 yılında muhalif yeşillerce ortaya konulan iddiayı anımsattı. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın zaferi ile sonuçlanan 2009 yılındaki  cumhurbaşkanı seçimlerine, "yeşiller" hile karıştırıldığını iddia etmişti. Bu arada Pervin Ahmedinecad'ın oğlu bir Türk kızla evli.

HAMANEY YANLILARI ÖNDE

Bölünmüş durumdaki muhafazakârlar arasında çekişmenin yaşandığı seçim yarışında, ilk gelen sonuçlara göre 190 üyeli mecliste 126 sandalyenin sahibi belli oldu. Bunlardan 81'ini Hamaney cephesinin, 9'unu ise Ahmedinejad taraftarlarının kazandığı kaydedildi.

KATILIK ORANI YÜZDE 64.2

Merakla beklenen seçime katılım oranının ise yüzde 64,2 olduğu bildirildi. Bu rakam, 2008'deki meclis seçimlerine göre 10 puan yüksek. Katılım oranı, reform yanlısı kesimlerin usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle aylarca gösteri düzenlediği son seçimlerden sonra rejimin meşruiyetini yeniden göstermesi açısından önemli görülüyordu. Hamaney, İsrail'in saldırı tehditleri yönelttiği bir dönemde yapılan seçimlerin milli güvenlik açısından da ehemmiyetli olduğunu söylemişti.