BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.442,22
HABER /  GÜNCEL

Sabancı Erdoğan'a böyle dua etti

Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanvekili, Akbank’ın kurucusu Erol Sabancı'dan Başbakan Erdoğan'a müthiş övgüler.

Abone ol

Ünlü işadamı Erol Sabancı, Başbakan Erdoğan'ı yere göğe sığdıramadı. "Allah ona sağlık sıhhat versin" diye dua eden Sabancı, "Avrupa’da ülkelerin gemi kaptanlarına bakarsanız bizim kaptan gibisi Avrupa’da yok" diye konuştu.

Türkiye’nin dünyadan farklılaştığını söyleyen Sabancı, sağlam iktidar ve istikrarlı hükümet vurgusu yapıyor. Eşi Belkıs Sabancı ile bir haftalık tatil için Fransa Rivierası’na giden Sabancı’yla uçakta sohbet eden Radikal yazarı Jale Özgentürk, kısa röportajı köşesine taşıdı.

Dünyaya bakıp Türk bankacılığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sadece bankacılık değil, Türkiye dünyadan farklı çalışıyor. Türkiye’de önemli bir şey var: Sağlam bir iktidar ve istikrarlı bir hükümet. Konuyu bilen bir ekip var. 8 senedir aynı şahıs başbakan. Geminin kaptanı konuları çok iyi biliyor. Geminin kaptanı işi iyi bilirse, gemi doğru yolda gider. İşi bilmezse hüsran olur. Dolayısıyla dünyadan farklıyız. Avrupa’da ülkelerin gemi kaptanlarına bakarsanız bizim kaptan gibisi Avrupa’da yok. İtalya’da yok. Fransa’da kalmadı gemi kaptanı. Sarkozy mi? Çok zayıf. Hatta hatta Almanya’daki gemi kaptanı iyi mi? O da bize göre zayıf. Çünkü tek başına değil, koalisyon. Koalisyon demek ortaklık demek. Ortaklık demek fedakârlık demek. Birbirine taviz vereceksin. Bu avantajlarımız var. Biz bu bakımdan iyiyiz. 8 senedir aynı iktidar devam ediyor. Ekip iyi biliyor. Bakanlar iyi biliyor. Bir şey söylediğin zaman adam işi biliyorsa konuşmak kolaydır. İşi bilmeyenle konuşursan, zahmet çekersin.

Sakıp Bey de hep koalisyonlardan yakınırdı. Tayyip Bey’in hastalığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Allah ona sağlık ve iyilik versin. Yaşı 59. Daha çok süresi var. 59 hiçbir şey değil. Her konuya hakim, işini biliyor. Allah ona sağlık sıhhat versin.

Peki her konuya hâkim olması sıkıntı yaratmıyor mu?
Daha iyi. Geminin kaptanı biliyorsa iyi. Bilmiyorsa, tayfaları yanlış yönlendiriyorsa ve o da yanlış yönlenmeye “evet” diyorsa kötü. Biliyorsa durdurur.

Merkez Bankası politikaları doğru mu?
Merkez Bankası koridor yaptı. Bunu tenkit edenler vardı ama başarılı oldu. “Doğru mu” diye sormak yerine “Başarılı oldu mu” önemli. Türk Lirası yılbaşında 1.90’a gelmişti. Şimdi 1.75. İki ayda demek ki bu koridor iyi. 2012‘nin böyle gitmemesi için sebep yok.

Büyüme kaç olur?
Büyüme yüzde 4-5 arası. Daha yüksek olabilir. Olursa daha memnun oluruz.

TL’nin simgesini nasıl buldunuz?
Sabah gördüm. Sterlinin benzeri olmuş. Doğrudur, böyle bir simge yapılması lazım. Çıpa attık. Sağlam liman. İmaj aynı zamanda.

Peki TL güvenli bir liman mı?
Tabii. TL dört-beş senedir güvenli liman. Kim TL’de kalmışsa kârlı çıkmıştır.

Carrefour’un satışına ilişkin ne diyorsunuz? Bir gelişme var mı?
Biz Carrefour’da yüzde 40’ız. Onlar 60. Biz onlara diyoruz ki iyi yönetemiyorsunuz. Yöneten onlar. Biz küçük ortağız. İki senede bir genel müdür değişiyor, bazen de senede bir değişiyor. Böyle bir müessesede bu kadar sık yönetici değişirse iyi olmaz, istikrar sağlanamaz.