BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,66
ALTIN 2.400,77
HABER /  DÜNYA

Rusya kesti AB birbirine girdi!

Rusya ve Ukrayna;nın AB ülkelerine doğal gaz sevkıyatını durdurmaları AB Komisyonunu endişelendirdi.

Abone ol AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna;nın AB ülkelerine doğal gaz sevkıyatını durdurmalarını eleştirerek, bu sevkıyatın, “itibarlı bir ortaklık ve işbirliği gereği olarak” derhal tekrar başlatılmasını istedi.

Komisyon sözcüleri, günlük olağan basın toplantısında, Dönem Başkanlığı ile yapılan ortak açıklamayı tekrarladılar ve doğal gaz sevkıyatının kesilmesinin “hiçbir şekilde kabul edilemez” olduğunu belirttiler.

Gaz sevkıyatının derhal tekrar başlatılması çağrısında bulunan Komisyon, Rusya ile Ukrayna;nın ikili ticari çekişmelerine kalıcı bir çözüm bulmak için müzakerelere oturmalarını, bunu nasıl yapacaklarının “kendi sorunları” olduğunu, söz konusu çekişmelerin üçüncü ülkelere ve AB tüketicilerine yansıtılmaması gerektiğini ifade etti.

AB Komisyonu, konuya ilişkin “süratli gelişmeler” beklediğini, aksi takdirde, önümüzdeki cuma günü Gaz
Koordinasyon Grubu;nun toplanarak kriz masası oluşturacağını ve çeşitli önlemler alacağını bildirdi.

Krizden en fazla etkilenen AB üyelerinden Romanya ve Bulgaristan;ın ilk aşamada “ulusal düzeyde” önlemler almalarının beklendiğini söyleyen sözcüler, bunların yetersiz kalması halinde, gerektiğinde, AB bünyesinde “dayanışma mekanizmalarına başvurulacağını” duyurdular.

Sözcüler, “gelişmelerin ve olayların AB Komisyonu;nu aştığı”, kontrolün kaybedildiği görüşlerinin doğru olmadığını savunarak, doğal gaz sevkıyatı sözleşmelerine uymayanlara karşı uluslararası hukuk yollarına başvurma olanaklarının da incelendiği mesajı verdiler.