BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Rusya-İran anlaşamadı!

Rusya ve İran arasında yapılan zenginleştirilmiş uranyum toplantısında bir ilerleme kaydedilemedi

Abone ol

Rusya ve İran arasında Moskova'da yapılan zenginleştirilmiş uranyuma ilişkin toplantıda bir ilerleme sağlanamadığı bildirildi.

Rusya Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili, İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, “İran heyeti yarın Tahran'a dönecek. Rusya-İran istişarelerinde şu ana kadar önemli bir gelişme sağlanamadı” diye konuştu.

Yetkili, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani başkanlığındaki İran heyeti ile Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri İgor İvanov başkanlığındaki Rus heyetinin öğleden sonra başlayan görüşmelerinin 4 saatten fazla sürdüğünü kaydetti.

Görüşmelere İranlı heyetin namaz kılması için bir saat ara verildiğini ifade eden yetkili, “Moskova'nın zenginleştirilmiş uranyum üretiminin Rusya'daki ortak bir tesiste yapılması yönündeki önerisi ayrıntılı bir şekilde ele alındı, ancak önemli bir ilerleme sağlanamadı” dedi.

İran heyetinin yarın yapılması planlanan görüşmenin ardından Tahran'a gideceğini belirten yetkili, istişarelerin her an kesilebileceğini söyledi.

LARİCANİ: “BEN OLSAM İRAN'A TEHDİTKAR DİL KULLANMAZDIM”

Laricani de görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, zenginleştirilmiş uranyum üretiminin Rusya'da yapılması konusunda nihai bir karara varılmadığını belirterek, “Biz Rusya'nın diğer ilgili ülkelerle görüşmeleri sürdürmesi konusunda anlaştık. Görüşmelere yarın da devam etme kararı aldık” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan (UAEK) İran'ın nükleer sorununa adil bir çözüm bulunması yollarını aramasını isteyen Laricani, “Mevcut durum için adil çözüm yolları aranması gerekiyor. İran'ın faaliyetlerinin adil bir değerlendirilmesi yapılırsa, İran işbirliği yapmaya hazır olacaktır. Ben olsam İran'a yönelik tehditkar bir dil kullanmaktan sakınırdım” diye konuştu.

Zenginleştirilmiş uranyumun herhangi bir ülkenin egemenlik hakkı olduğunu ifade eden Laricani, bu konuyla ilgilenilirken ekonomik boyutunun da göz önünde tutulması gerektiği uyarısında bulundu.

İran'ın UAEK'nın üyesi olduğunu hatırlatan Laricani, İran'ın bir ihlalde bulunmadığını ve UAEK'nın kendisine tanıdığı hakları kullandığını söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada da Moskova ve Tahran'ın, İran'ın nükleer sorununun UAEK kanalıyla diplomatik yöntemlerle çözülmesi için görüşmelerin önemi vurgulandı.

Açıklamada, tarafların, görüşmelerin başka ülkelerle sürdürülmesi gerektiği konusunda anlaştığı da ifade edildi.