BIST 10.427
DOLAR 32,27
EURO 35,11
ALTIN 2.476,37
HABER /  GÜNCEL

Rusya-Avrupa boru hattı için anlaşmaya varıldı

Nabucco'ya rakip olacak Doğu Akım boru hattı, Rus doğal gazının Ukrayna devre dışı bırakılarak Avrupa'ya ulaştırılmasını sağlayacak.

Abone ol

Rus doğal gazının Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak yeni bir deniz altı boru hattı için anlaşma imzalandı.

Rus enerji karteli Gazprom ile Avrupalı üç firma arasında varılan anlaşma uyarınca inşa edilecek "Doğu Akım" adı verilen boru hattı, Ukrayna'yı devre dışı bırakarak, Karadeniz'in altından Avrupa'nın doğusuna ulaşacak.

Hattın inşasına 2012'de başlanması, ilk doğal gaz naklinin ise 2015'te gerçekleşmesi ve yalnızca su altında kalan kısmının inşaatının 10 milyar dolara mal olması bekleniyor.

İnşa edilecek boru hattının, Avrupa Birliği'nin desteklemekte olduğu, Kafkaslar ve Orta doğu ise doğu Avrupa'yı bağlayan ve Türkiye'den geçen Nabucco boru hattına rakip olması bekleniyor.

Büyük hissedar Gazprom

Doğu Akım isimli hattın inşası için Gazprom'la anlaşan enerji şirketleri Fransız EdF, İtalyan Eni ve Alman Wintershall oldu.

Buna göre Rus ortak proje hisselerinin yüzde ellisine sahip olacak, diğer üç şirket ise hisselerin diğer yarısını paylaşacaklar.

Boru hattının ilk ayağının Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Avusturya ve İtalya'ya doğal gaz sağlaması planlanıyor.

Doğu Akım hattının ikinci ayağının ise Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve Hırvatistan'ın doğal gaz taleplerine karşılık vermesi öngörülüyor.

Doğu Akımı projesinin ortaklarından Alman Wintershall şirketinden Rainer Seele, Asya ülkelerinin doğal kaynakları için süren küresel rekabet kapsamında Doğu Akımı'nın da diğer boru hatları gibi Avrupa ekonomisi için hayati olan enerji kaynaklarına ulaşım sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Rus doğal gaz karteli Gazprom'un yaptığı son araştırmalar, Avrupa'nın doğal gaz talebinin bir önceki çeyreğe oranlar yüzde 40 artmış olduğunu ortaya koydu.