BIST 10.173
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.473,31
HABER /  GÜNCEL

Rüşvetçi, kaçacak delik arayacak

Rüşvet ve yolsuzluk Türkiye'nin kanayan yarası haline gelmiş sorunları. Ama artık bu sorunlar bitiyor. Çünkü Etik Kurul, rüşvetçinin yakasını asla bırakmayacak...

Abone ol

ETİK Kurul, Mehmet Sağlam başkanlığında göreve başladı. Yolsuzluk yapan, rüşvet alan, mal bildiriminde bulunmayan memurun hesap verme dönemine girildi. Deşifre edilecek KURUL pahalı hediyeleri denetleyecek, şikâyetleri inceleyecek. Etik davranmayan yönetici deşifre edilecek.

KAMUDA etik dışı davranma dönemi bitti. Artık yolsuzluk yapan, mal bildiriminde bulunmayan, pahalı hediye alan memur yandı. Etik davranmayan yöneticiler hesap vercek, deşifre edilerek, kamuoyuna duyurulacak.

Mehmet Sağlam başkanlığında ilk toplantısını yapan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkeleri belirlemek ve uygulamayı gözetmek üzere önümüzdeki günlerde yönetmelik çıkaracak. Yönetmelik, Başbakanlık genelgesi olarak kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilecek.

Kurul Başkanı Sağlam, hediyeleri de mercek altına alacaklarını söyledi. Hediyenin sınırının tespit edileceğini vurgulayan Sağlam, alınan hediyelerin listesini yıl sonunda isteyebileceklerini kaydetti.

Şikâyet sistemi

Etik davranış ilkelerinin ihlâl edildiği iddiasıyla re’sen veya yapılacak başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yaparak sonucu ilgili makamlara bildirecek olan kurul, gelen şikâyetleri en geç üç ay içinde sonuçlandırılacak. Sonuç Başbakanlık’a yazılı olarak bildirilecek.

Sağlam, şikâyet başvuruları için bir sistem oluşturacaklarını belirtirken, vatandaşın dilekçe ile başvurabileceğini söyledi. İnternet üzerinde bir web sayfası açacaklarını da kaydeden Sağlam, toplumdaki etik kültürünü yerleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, kurulun başvuru konusu ile ilgili olarak istediği bilgi ve belgeleri vermek zorunda olacak.

KAYNAK:H.O.TERCÜMAN