BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.428,90
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Ruslar uzaya kadın kozmonot yolluyor

17 yıllık bir aradan sonra Rusya uzaya yeniden kadın bir kozmonot yolluyor.

Abone ol

17 yıllık bir aradan sonra Rusya uzaya yeniden kadın bir kozmonot yolluyor. Şimdilik testi kozmonot Yelena Serova, dublör ekibinde uçuşlara hazırlanıyor. Eylül ayında Yelena, “Soyuz” gemisinin borda mühendisi olarak yörüngeye hareket edebilecek. Yerel uzaycılığın tarihinde Serova, uzayı fatih eden dördüncü kadın olacak.

Uzaya çıkan ilk kadın 1963 yılında yollanan Valentina Tereşkova oldu. Svetlana Savitskaya, yalnız 20 yıl sonra iki küçük süreli uçuş yapmıştı. Bunlardan biri sırasında Svetlana, uzay boşluğuna çıkan ilk kadın oldu. Savitskaya’dan sonra yıldızlara doğru uçuş yapan sadece Yelena Kondakova oldu. O, uçuşun sürekliliği açısından rekor kırmıştı.

Böyle deneyimlerden sonra, kadınların kozmonot olabileceklerine rağmen, uzay boşluğunda büyük fiziksel yüklerin üstesinden zorlukla gelebilmeleri anlaşıldı. İşte bugün Rus kadın kozmonot yeniden yörüngeye hareket etmeye hazırlanıyor. “Uzaycılık haberleri” dergisinin baş yazarı, Rusya Tsiolkovskiy Uzaycılık Akademisi üyesi İgor Marinin anlatıyor: 

"Çok yıl sonra yurttaşımız Yelena Serova kozmonot grubunda yer alabildi. Şimdi Serova dublör rolünü oynayacak. Her şeyin başarılı geçmesi halinde, bir buçuk yıl sonra o uzaya uçuş yapacak. Uçuşun 6 ay sürmesine rağmen, uzay boşluğunda ağır bir çalışma yapması eminim ki planlanmıyor. Meydana gelecek sorunların daha çok psikolojik nitelik taşıması olası, fakat onların üstesinden gelmek mümkün. Erkek topluluğunda kadın bulunmasının gerek olumlu, gerekse olumsuz yanları var. Kadınlar daha duygulu olur, olup bitenleri gerçekler ve düşüncelere değil, duygulara dayanarak agılamakta. Kadınların hazır bulunması kimileri teşvik ediyor, kimilerini ise sinirlendiriyor."

Yeni dünyaların keşfi ahenkli şekilde geçmesi gerekiyor, kadınlar olmadan bu olanaksız. Bununla birlikte kadınlar anlaşmazlığın sebebi de olabilir. Tsiolkovskiy Uzaycılık Akademisi muhabir üyesi Yuriy Karaş anlatıyor:

"Kadın sadece bir meslektaş, bir topluluk ve mürettebat üyesi değil, bunun için kendisine bununla ilgili bir yaklaşım gösterilmelidir. Bazen bu, izolasyon deneyi sırasında anlaşıldığına göre, çalışmadaki anlaşmazlıklara yol açıyor. Ayrıca, kadın doğası icabınca onların psikolojik konfor duymaları daha çok zaman, güç ve koşul istemesinden dolayı, onların durumu daha güç oluyor."