BIST 9.066
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.293,43
HABER /  GÜNCEL

ODTÜ'den Gökçek'e karşı hamle

ODTÜ-Melih Gökçek savaşı yeniden başlıyor. Bu kez savaş alanı ODTÜ Ormanı'nın bulunduğu Eymir Gölü arazisi..

Abone ol

ANKARA Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ'nün kontrolündeki Eymir Gölü'nü Belediye olarak alıp, halka açacaklarını söyledi. ODTÜ'den karşı hamle gecikmedi. ODTÜ Eymir ve etrafında ağaçlandırma şenliği yapacağını açıkladı.

ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, kampanya kapsamında ilk ağaç dikimlerinin de 20 Nisan'da gerçekleştirileceğini söyledi.

Gökçek,yaklaşan yerel seçimler öncesinde katıldığı programlarda pekçok kez, "ODTÜ'ye özel bir göl olmaz" diyerek, Eymir gölünü ODTÜ'den alarak, halka açacaklarını ifade etti. Son olarak iki gün önce yaptığı açıklamada da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014-2019 yıllarını kapsayan son imar planı ile Eymir Gölü’nün ODTÜ’nün kontrolünden çıkarak, kamu malı statüsü kazandığını ve belediyenin kontrolüne girdiğini söyleyen Gökçek, şöyle konuşmuştu:

"ODTÜ, orayı sahipleniyor, oysa yeni yapılan planlamadan sonra orası ODTÜ’nün kontrolünden çıktı. Göl, artık kamu malı. Göle yüz metre kadar yakın olan yerlerin tamamı zaten otomatikman belediyenin kontrolüne giriyor. Bundan sonra biz yöneteceğiz”.

1 AĞAÇ SİZDEN, BİR ORMAN BİZDEN

ODTÜ Geliştirme Vakfı'nın açıklamasında, “Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden” başlığı altında gerçekleştirilecek kampanya çerçevesinde 300 bin fidan dikilmesinin hedeflendiği belirtildi.

ODTÜ Rektörü Prof Ahmet Acar da, "Kampanya kapsamında ağaçlandırma çalışmalarına Ahlatlıbel ve Eymir Gölü çevresinde yer alan bozuk orman alanlarını ve ağaçsız bölgeleri ağaçlandırarak başlatacağız. Kampanyanın 300 bin ağaç hedefine ulaştığımızda; 2560 dekarlık orman alan rehabilite edilerek verimli hale getirmış ve 1000 dekar ağaçsız veya erozyona maruz orman alanlarını ağaçlandırmış olacağız” dedi.

ODTÜ açıklamasında şöyle denildi;

"ODTÜ, kuruluşundan bugüne gerçekleştirdiği ve bir gelenek haline getirdiği ağaçlandırma çalışmaları sayesinde Ankara’ya “bozkırın ortasında” kazandırdığı ormanı geliştirmek üzere Ahlatlıbel ve Eymir Gölü çevresinde ağaçlandırma kampanyası başlatıyor. ODTÜ ve ODTÜ Geliştirme Vakfı işbirliğinde, “Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden” sloganıyla faaliyete geçirilen kampanya ile, ODTÜ arazisinde ve Ankara’da orman varlığının artırılması, etrafında yeşil kuşaklar oluşturulması, gelecek nesillere yeşil ve yaşanabilir bir ülke bırakılması hedefleniyor. 300 bin ağaç dikilmesi hedeflenen kampanya süresince; 2560 dekarlık orman alanı rehabilite edilerek verimli hale getirilecek ve 1000 dekar alan ağaçlandırılarak orman varlığı artırılacak."

GELECEK MADDİ YARDIMLARLA YAPILACAK

Açıklamada, Ankara Valiliği’nin izniyle başlatılan kampanyanın, Türkiye genelinde toplanacak nakdi yardımlarla gerçekleştirileceği de vurgulandı. Açıklamada, “Bir Ağaç Sizden, Bir Orman Bizden” kampanyasıyla “ODTÜ Ormanı”na destek vermek isteyenlerin, www.biragacsizdenbirormanbizden.org.tr adresinden detaylı bilgi alabilecekleri de ifade edildi.

140'DAN FAZLA KUŞ TÜRÜ

Kampanya çerçevesinde;

* Rehabilite edilecek ormanlarda Orta Anadolu'da yok olmaya yüz tutmuş bitki türleri için doğal bir çevre yaratılması;
* Bu doğal çevrede kurt, tilki, keklik, tavşan, yılan, kaplumbağa gibi türler ile, 140’tan fazla kuş türü ile çok sayıdaki memeli ve sürüngene de yaşam koşulları sunulması hedefleniyor.
ODTÜ Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ramazan Aydın da yaptığı açıklamada, "Kampanyamız tamamlandığında Eymir Gölü çevresi daha estetik bir görünüme kavuşurken doğa yürüyüş alanlarını da artırmış olacağız" dedi.

ODTÜ VE GÖKÇEK, YİNE KARŞI KARŞIYA

ODTÜ ile Gökçek arasındaki son uzlaşmazlık, ODTÜ ana kampüsü topraklarından geçecek yol konusunda yaşanmıştı. Ankara Belediyesi'ne bağlı yüzlerce araç, Kurban bayramı'nın son akşamı ODTÜ yönetimine haber vermeden araziye girerek, yolun geçeceği güzergah üzerindeki ağaçları sökmüştü. Yaklaşık 10 gün süren protestolara polis biber gazı ve tomalarla müdahale etmiş, bu arada yol çalışmaları da sürdürülmüştü. Yol, yaklaşık 15 gün önce ulaşıma açıldı. Açılış törenleri nedeniyle yine protestocular ile polis karşı karşıya geldi ve açılış günü yol kullanılamadı. Fiilen ancak ertesi gün kullanıma açılabildi.