BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,47
HABER /  GÜNCEL

Rus ve Amerikalı hükümlülerin Skype'la satranç maçı

Rusya’daki hükümlüler, ABD’nin en büyük cezaevlerinden biri olan Chicago Cook County’deki hükümlülerle Skype üzerinden satranç turnuvası düzenledi.

Abone ol

Rusya’daki hükümlüler, ABD’nin en büyük cezaevlerinden biri olan Chicago Cook County’deki hükümlülerle Skype üzerinden satranç turnuvası düzenledi.

Eski dünya satranç şampiyonu Anatoly Karpov’un teşvikiyle Rusya’dan 10 hükümlü turnuvaya katılmaya karar verdi.

Karpov’un ABD’deki arkadaşı Dr. Mikhail Korenman Cook County hapishanesindeki hükümlü satranç turnuvasını idare eden kişi oldu.

20 oyun sonunda Rus takımının yüzü gülerken, Korenman, bu yarışmanın düzenlenmiş olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Bölge Şerifi Tom Dart ''Her şeyin yolunda gitmesinden çok mutluyuz'' dedi.

Dart, ''Az para ama büyük emek ve enerji harcadık. Turnuva hiç aksaklık yaşanmadan çok iyi yönetildi'' dedi.

Anatoly Karpov bir yıl önce hapishaneyi ziyaret etmiş ve bu turnuvayı düzenlemeye karar vermişti. Hapishanenin eski hükümlüleri arasında Al Capone ve seri katil John Wayne Gacy de var.

Doğru yol

Rusya federal hapishanesi yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, Astrakhan, Samara, Saratov, Yekaterinburg ve Krasnodar bölgelerindeki cezaevlerinden mahkûmlar oyunlara dâhil edildi.

Her mahkûmun 2 oyun oynadığı turnuvada, Amerikalı mahkûmlar Amerikan ve Rus bayrakları ile süslenmiş masa üzerine sabit güvenli bilgisayarlarla turnuvaya katildi.

Hükümlüler video bağlantısıyla rakiplerini gördüler fakat konuşamadılar.

Oyundan önce Rusya Hapishanesi’nden yapılan açıklamada turnuvaya katılan hükümlülerin ceza sürelerinde bir azaltmaya gidilmeyeceği belirtildi.

Rus haber ajansı Itar-Tass'ın haberine göre, cezaevi ''Bu olay mahkûmların artık doğru yolda ilerlemek istediğinin göstergesi'' dedi.

Amerikalı hapishane yetkilileri ise, hükümlüler için ceza indiriminin söz konusu olmadığını belirterek, ''Cezalarında bir değişiklik söz konusu değil. Ama hâkimler tarafından, karar aşamasında bu turnuva göz önüne alınabilir'' dedi.

Düşünmenin yeni yolu

Çarşamba günü düzenlenen turnuvadan önce, Cook County’deki hükümlüler Singapur, Hırvatistan ve Kanada cezaevlerinden isimleri açıklanmayan hükümlülerle satranç oynadı.

Şerif Dart, ''Birçok mahkûm daha bu ülkelerin nerede olduğunu dahi bilmiyordu. Aynı zamanda bir coğrafya dersi oldu. Onlara yeni düşünme yolları açtı'' dedi.

Amerika’nın bütün birimlerinin tek bir yerde olduğu en büyük hapishanesi olan Cook County’de, yaklaşık 11 bin hükümlü ve 3 bin 800 infaz memuru bulunuyor.

Şerif Dart yerel basına yaptığı açıklamada, hükümlü oyuncular hakkında, ''Tüm hayatlarındaki gösterdiği basarı sadece bir anda özetlenebilir. Onlar için böyle bir düzenlemede yer almak, yeteneklerini geliştirmek, kendilerine yeni hedefler koymak ve onlar için düzenlenen bir şeyi başarabilmek, hayatlarında ilk kez yaşadıkları duygular'' diye konuştu.