BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Alkol yasakları sil baştan mı?

Hükümetin, alkollü içecek yasağını genişleten düzenlemesi, komisyonda “Dördüncü Murat” benzetmeleri ile karşılaşınca düzenleme, değişiklik yapılması için alt komisyona sevk edildi

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Alkol düzenlemesine getirilen kriterler tartışılmaya devam ediyor. Dün komisyonda çıkan tartışmalardan sonra düzenleme değişiklik için alt komisyona gönderildi.

Peki, değişikliğin sebebi dün komisyonda yaşanan tartışmalar ve AK Partili komisyon üyelerine yöneltilen "4. Murad" benzetmeleri miydi?  Komisyon baskı yüzünden mi düzenlemede değişiklik yoluna gitti.

Bu soruların yanıtlarını düzenlemenin mimarlarından AK Parti milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'ten aldık. Bilgiç, düzenlemenin neden yapılacağını İnternethaber'e anlattı:

BU ASLA U DÖNÜŞÜ DEĞİL


"Düzenlemenin yapılmasının nedeni komisyonda yaşananlar değildir. Teklif götürüldükten sonra biz tekrar bunun değerlendirmelerini yaptık. İlgili kurumlarla iki üç gündür toplantı yapıyoruz. Burada belli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyacı olduğu zaten bizim tarafımızdan da tespit edilmişti. Bu gerekli tespit ve düzeltmeleri alt komisyonda aynı zamanda muhalefet partisi arkadaşlarımızın katılımıyla da bu düzenlemeleri gerçekleştirdik."

"Ne işin başı itibariyle  4. Murad'lık söz konusudur, ne de bir U dönüş söz konusudur. Burada bütün mesele hem gençlerin, çocuklarımızın alkolden korunmasına yönelik düzenlemelerin konulması, hem de bunların uygulanma kabiliyetlerinin sağlanmış olması. Buradaki bütün mesele buydu. Burada bir U dönüşten söz etmek yanlış."

100 METREYE AÇMA GİT 110 METREYE AÇ

"Bu bir torba yasa. Sadece içki ve alkol kullanımına özel olarak yapılmış bir düzenleme değil. Pek çok başka maddeyi de içeren bir düzenleme. Mevcut işletmelerin tamamı haklarını kullanmaya devam edecekler. Ama zaten eskiden beri devam eden bir düzenleme vardı, açık alanda yapılan içki satışlarının olduğu yerlerin okul gibi yerlere 100 metre uzakta olması zaten uygulanıyordu. Sonradan ruhsatlandırılmış olan yerler olabilir. Mukteseb olan yerlerle ilgili zaten biz bu hakları koruduk. Bundan sonra, bu tarz yerler açılmayacak, Okullara, kurslara 100 metreye kadar olan yerlere açmayacak, gidecek 110 metre sonrasına açacak. Zaten bu uygulama daha önce de vardı.

"Bundan sonra sadece açık olarak satılan içkili yerler değil, kapalı olarak içki satan yerlere de bu 100 metre şartını getiriyoruz. Yani var olan uygulamayı düzenlemiş oluyoruz."