BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.395,13
HABER /  POLİTİKA

Obama'dan Erdoğan'ı kızdıracak uyarı!

Bugün gerçekleşecek ABD-Türkiye ziyaretinde Obama'nın Erdoğan'ı bu konuda uyarması bekleniyor.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)- Günlerdir beklenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi bugün Türkiye saatiyle 16.45'te Beyaz Saray'ın Kabine Odası'nda gerçekleşecek. Yıllardır alışılagelmiş protokollerin aksine Erdoğan bu kez 'başkan' gibi ağırlanacak ve otel yerine Beyaz Saray'ın misafirhanesinde kalacak.

Başkan Obama'nın Erdoğan'ı Gazze ve Irak konusunda uyaracağı da diğer bir iddialar arasında. Ancak Erdoğan'ın bu konudaki kesin tavrı biliniyor. 

ABD'de yüksek protokolle karşılanan Erdoğan, Başkan Obama ile birbirinden önemli konuları görüşecek. Masadaki en önemli konu Suriye politikası, PKK'nın çekilme süreci, İran, Kuzey Irak bölgesinin yeni yapısı ve İsrail-Filistin barışı gibi önemli konular ele alınacak.

İLK DEFA İSTİHBARAT YETKİLİLERİ TOPLANTIYA KATILACAK

Bu ziyarette alışılmışın dışında bir ilk daha gerçekleşecek. Başbakan Erdoğan ve Obama'nın görüşmesi sırasında istihbarat uzmanları da yanlarında bulunacak. MİT müsteşarı Hakan Fidan ve CIA direktörü John O. Brennan'ın da katılacağı toplantıda ilklerin görüşüleceği yorumlandı. Türkiye ve ABD arasında yeni stratejilerin belirlenmesi bekleniyor. Erdoğan ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında yeni bir politika belirleneceğini açıklamıştı.

13+1 TOPLANTISI

Bir diğer ilk de Başkanların yanı sıra aralarında bakanların da bulunduğu 13 Türk heyetinden temsilci ve 13 ABD heyetinden temsilci de özel toplantı yapacak. Bu toplantı tüm ilişkilerin yeniden görüşüleceği anlamını taşıyor.

SURİYE'YE ESAD'SIZ MODEL

İki ülke de Esad'ın gitmesinden yana gözükseler de farklı politikalar yürütüyor. Başbakan Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda destek isteyeceğini konuşuluyor.

ABD VE TÜRKİYE MODEL ORTAK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gazetecilere yaptığı açıklamalarında toplantının önemine vurgu yaptı. ABD ve Türkiye ilişkileri için sorulan "stratejik ortaklık mı, model ortaklık mı" sorularına Davutoğlu ABD-Türkiye ilişkilerini model ortaklığın daha iyi tanımladığını vurguladı.

TÜRKİYE ARTIK PLAN ÇİZEN ÜLKE

Davutoğlu geçmiş dönemlerde ABD-Türkiye arasındaki ilişkinin "ABD bir şey talep eder, Türkiye yapar veya yapmaz" olarak algılandığını belirterek artık bunun değiştiğini iki eşit ülkenin ilişkisi olduğunu açıkladı. Davutoğlu Türkiye'nin artık daha aktif ve planlı olduğunu belirterek Somali örneğini verdi. ABD'nin Somali için bir planı olmadığını belirten Davutoğlu Türkiye'nin bu planını açıklayacağını söyledi.

GAZZE'YE GİTME DİYECEK

Diğer bir iddiaya göre Washington'daki İsrail Enstitüsü'nde program direktörü olan Michael Koplow, Obama yönetiminin Erdoğan'ın Gazze ziyaretini ertelemesini istediğini söyledi. Ama gidecekse de, sadece Hamas'a değil, aynı zamanda Batı Şeria'ya ve hatta İsrail'e gitmesini de isteyebilir. 

OBAMA ERDOĞAN'I UYARACAK

İngiliz gazetesi Financial Times "Türkiye'nin Büyük Oyunu" başlıklı yazısında Türkiye ve Kuzey Irak ilişkisine değindi.

Türkiye'nin, bölgedeki petrol ve doğalgazdan pay almak amacıyla bir çerçeve anlaşmasını yaparak "bir zamanlar ayrılıkçı olan PKK'ya yakınlaşmasına eşleşen büyük bir ekonomik strateji üzerindeki örtüyü kaldırdığını" belirten gazete, "Türk liderleri, Kuzey Irak'ı Türkiye'nin ekonomisinin doğal uzantısı olarak gördüklerini açıkça ifade ettiler" diye yazdı.

İngiliz gazetesi, bunun bedelinin ise Bağdat'ı uzaklaştırmak olduğunu vurguladığı başyazısında ABD Başkanı Barak Obama'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde Kürt Bölgesel hükümeti ile birlikte çalışmanın Irak'ın parçalanması riskini artıracağı ve Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi İran'ın kucağına daha fazla iteceği uyarısını yapacağını öne sürdü.

"Ankara için Iraklı Kürtler ile daha yakın bağları kurmak çok mantıklı" diyen gazete, Türkiye'nin büyük cari işlemler açığının enerji ithalatına eşit olduğunu, Kuzey Irak'taki petrol ve gazdan daha fazla pay sağlayarak hem fiyat hem de güvenlik açısından kazanımlarının olacağını savunduktan sonra başyazısına şu uyarı ile nokta koydu:

"Türkiye, büyük bir oyun oynuyor. Ancak ABD'nin ikinci Irak işgalinden beri Osmanlı sonrası düzeninin çözülmekte olduğu bir bölgede bu oyun, riskleri de içeriyor."

www.20130516115534.jpg