BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.487,03
HABER /  GÜNCEL

Rus 'silah taciri'ne 25 yıl hapis

Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu'daki diktatörler ve gerilla gruplarına silah satmakla suçlanan Rus vatandaşı Viktor But, ABD'de iki yıl süren davası sonunda 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

Silah kaçakçılığıyla suçlanan Rus vatandaşı Viktor But, ABD'de 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Emekli bir Sovyet subayı olan 45 yaşındaki But Kasım ayında Kolombiya'daki solcu FARC gerillalarına ağır silahlar satmaya çalışmaktan suçlu bulunmuştu.

But, 2008'de Tayland'da kendilerini FARC gerillası olarak tanıtan Amerikan ajanlarınca yakalanmıştı.

Nicolas Cage'in başrolünü oynadığı "Lord of War" (Savaş Tanrısı) filmine esin kaynağı olan But, iki yıl Tayland'da tutulduktan sonra, yargılanmak üzere ABD'ye gönderilmişti.

But kararın açıklanması öncesinde kendisini "Amerikalıları öldürmeyi planlayan teröristlere" silah satmakla suçlayan savcıya "Yalan" diye bağırdı.

Yargıç Shira Scheindlin, masum olduğunu söyleyen But için "25 yıl yeterli" dedi.

But sadece Tayland'da silah satma girişimi nedeniyle yargılandı. Ancak Amerikalı yetkililer, medyanın 'Ölüm taciri' dediği But'un Afrika, Güney Amerika ve Orta Doğu'daki diktatörlerle gerilla gruplarına 1990'lı yıllardan bu yana silah sattığını öne sürüyor.

Duruşması sırasında avukatları But'un sadece 5 milyon dolara iki eski kargo uçağı satmaya çalıştığını söylediler.

Avukatı Albert Dayan mahkemede, "Viktor silah sözüyle onları kendine çekmeye çalışıyordu. Amacı uçaklarını satmaktı" dedi.