BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.404,33
HABER /  GÜNCEL

'Rus muhalifler liderden, hedeften yoksun'

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, aleyhinde büyük protestolar düzenleyen muhaliflerin lider ve hedeften yoksun olduğunu; bu nedenle seçim sürecini hedef aldığını savundu.

Abone ol

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ülke siyasetinin zirvesinde geçirdiği 12 yılda aleyhindeki en büyük muhalif protestolar ardından muhaliflerine yüklendi.

Kendisini destekleyen Tüm Rusya Halkı Cephesi adlı siyasi çatı grubunun destekçilerine hitap eden Putin, ay başındaki genel seçimlerin meşruiyetinin baltalanması için çaba harcandığını savundu ve bu girişimlere tepki gösterdi.

Ülkedeki muhalefetin hedef ve liderlerden yoksun olduğunu, bu yüzden seçim sürecinin meşruiyetine saldırdıklarını söyledi.

Putin, muhalif gruplar için "Her birinin kendi programları olabilir, ama ardında birleştikleri bir program yok, net olmayan hedeflerine ulaşmak için yöntemleri de... Ayrıca aralarında somut bir şeyler yapabilecek hiç kimse yok" dedi.

Muhalif gruplar Cumartesi günü, 4 Aralık seçimine hile karıştırıldığı suçlamasıyla on binlerce kişinin katıldığı bir miting düzenlemiş ve seçimin yenilenmesini istemişlerdi.

Seçimde Putin'in Birleşik Rusya partisi parlamentoda az farkla çoğunluğa ulaştı.

Uluslararası gözlemciler ise seçimin Birleşik Rusya lehinde yanlı olduğunu ve yer yer sandıkların sahte oyla doldurulması gibi usülsüzlükler yapıldığını bildirmişti.

Putin ise sonuçların gözden geçirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

"Seçimler bitti, parlamento çalışmalarına başladı. Gözden geçirme söz konusu olamaz" dedi.

Şeffaf seçim için şeffaf sandık

Putin, Mart ayında düzenlenecek başkanlık seçimi ile, iki dönem geçirdiği bu göreve dönmeye hazırlanıyor.

Seçimde karşısında yarışacak çok sayıda aday olmasına rağmen, Putin yine de favori görülüyor.

Putin, konuşmasında başkanlık seçiminin şeffaf olacağını söyledi ve şeffaflığın en çok kendisi ve partisi için büyük önem taşıdığını savundu.

"Bizlerin halkımızın gerçekten bizi desteklediğinden emin olmamız gerek, aksi halde büyük planlarımızı hayata geçiremeyiz" dedi.

Rus basını partinin sandıkların şeffaf plastik kutulara dönüştürülmesi gibi seçenekleri değerlendirdiğini duyuruyor.