BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.433,72
HABER /  GÜNCEL

Rus muhalif lidere dolandırıcılık suçlaması

Rusya'da yolsuzluklar üzerine blog yazan ve Putin karşıtı protesto eylemlerinin liderlerinden avukat Aleksey Navalni zimmetine para geçirmekle resmen suçlandı.

Abone ol

Rus yetkililer, cumhurbaşkanı Vladimir Putin'e en muhalif isimlerden biri olan Aleksey Navalni'yi zimmetine para geçirmekle resmen suçladı.

Rusya'da yolsuzluklar üzerine blog yazan ve Putin karşıtı protesto eylemlerinin liderlerinden avukat Aleksey Navalni'ye açılan dava aslında üç yıl öncesine dayanıyor.

Moskova'daki federal müfettişler, suçlamaların Navalni'nin Kirov bölgesinde bir kereste ticareti anlaşmasında oynadığı rol nedeniyle getirildiğini açıkladı.

Kirov bölge bütçesi, söz konusu anlaşmadan 40 bin dolar kadar zarar görmüş, bunun ardından Kirov valiliğine danışmanlık yapan Navalni hakkında soruşturma yürütülmüştü.

2009'da gündeme gelen iddialar bölge savcılığınca düşürülmüştü.

Konuyu yeniden gündeme getiren yetkililere göre Navalni, bir bölge valisinin gayrıresmi danışmanlığını yürüttüğü sırada büyük ölçekli bir hırsızlığı örgütledi.

Moskova'dan ayrılmaması talimatı verilen Navalni, suçlamaların kendisini küçük düşürmeyi amaçladığını söyledi.

Muhalif yazar bu suçlamaları "tuhaf ve absürt" bulduğuna da ekledi.

Aleksey Navalni suçlu bulunduğu takdirde 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Moskova'da geçen kış aylarında Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana en büyük hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi.

Navalni çevresinde toplanan protestocular, Putin'in destekçilerini seçimlerde usulsüzlük yapmakla suçladı.

Putin, Mart ayında yeniden seçilerek cumhurbaşkanlığına gelmesinden bu yana muhaliflere yönelik baskı gözle görülür oranda arttı.

BBC'nin Moskova muhabiri, Navalni'nin son haftalarda Soruşturma Komitesi'nin başkanı Aleksandr Bastrykin'e yönelik eleştirilerini yoğunlaştırdığına dikkat çekti.