BIST 10.302
DOLAR 32,27
EURO 34,69
ALTIN 2.392,66
HABER /  EKONOMİ

Rus doğalgazına talip çok

Rusya'dan yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) çok sayıda başvuru yapıldı.

Abone ol

Rusya'dan yıllık 6 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) bugün 13 şirketin başvurduğu öğrenildi.

Rusya'dan 6 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek için EPDK'ya başvuran 13 şirket şöyle:

''Maya Petrol, OMV Enerji, Uzman Enerji, Aksa Doğalgaz, Angora Gaz, Bosphorus Gaz, Nature Gaz, Hattuşa Gaz, Batı Hattı Doğal Gaz Ticaret, Akfel Gaz, Coren Enerji, Kibar Enerji, Aygaz''

Edinilen bilgiye göre, bazı şirketler Rus Gazprom'la alım satım anlaşması imzalayarak EPDK'ya başvurdular. EPDK başvuruları ve eksik evrakları değerlendirdikten sonra süreci sonlandıracak.

TESLİM NOKTASI BULGARİSTAN SINIRI

Doğalgaz alım anlaşmasında ithalata konu doğalgaz teslim noktası Türkiye - Bulgaristan sınırı, Malkoçlar olacak. Bugün mesai saati bitiminden sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek. 2013 ve sonrasını kapsayan ithalat, üst ısıl değeri 9000 kalori üzerinden 6 milyar metreküp, üst ısıl değeri 9155 kalori üzerinden 5 milyar 898 milyon 416 bin 166 metreküp olacak. EPDK'ya verilen taahhütname çerçevesinde ithalatçı firma her takvim yılı için ithal edilen doğalgaz miktarının yüzde 10'una kadar miktarı, lisansta yer alan faaliyete başlama tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde ulusal topraklarda depolanması yükümlülüğünü yerine getirmek içinde gerekli girişimlerde bulunacak.

LİSANS ALAMADILAR

Türkiye ile Rusya arasında 1986 yılından bu yana yürürlükte olan ve 2011 sonu itibarile sona eren 6 milyar metreküplük Batı Hattı üzerinden gaz ithal etmek için EPDK'ya daha önce 26 firma başvurmuş, EPDK'da lisans vermek için tüm şirketlerden Gazprom ile anlaşmalarını talep etmişti. Başvuru sahibi firmalar Gazprom ile anlaşma imzalamayamadıkları için de kurum tüm firmaların dosyalarını iade etmişti.

Batı hattı, İstanbul ve çevresinin doğalgaz tüketimini karşılıyor. Bu hattan sağlanan 6 milyar metreküp gaz Türkiye'nin toplam doğalgaz tüketiminin yaklaşık olarak yüzde 15'ine denk geliyor.