BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Alevi şehide camide zoraki tören iddiası

Dün Foça'da meydana gelen hain pusuda şehit olan alevi askerin cenazesinin cemevinde yapılmasına izin verilmemesi büyük tepki topladı

Abone ol

Foça'daki hain saldırıda yaşamını yitiren Özkan Ateşli'nin cenaze töreni tartışma başlattı.

Şehit için cemevinde yapılan törene hiçbir devlet yetkilisi ve siyasetçinin katılmadığı iddia edildi. 

Şehidin ailesinin rızası olmadan camide yapılan tören ise Alevi derneklerini ayaklandırdı. 

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu uygulamayı "Alevi Askerin Cenazesi Devlet tarafından GASP edilerek Cemevinden alındı ve resmi tören için camiye götürüldü" dedi.

ÇOK TARTIŞILACAK ŞEHİT CENAZESİNDEN FOTOĞRAFLAR

ALEVİ ÖRGÜTLERİ AYAĞA KALKTI


Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu yaşananlarla ilgili gelişmeleri ve tepkisini twitter hesabından duyurdu. Kenanoğlu twetter hesabından şunları söyledi:

“Cemevi başkanıyla şimdi görüştüm, konuyla ilgili diğer canlarla görüştüm. Aile cenazelerinin Camiden yolcu edilmesini kesinlikle kabul etmediler. Askerlere bunu çok net söylediler. Resmi tören yapılacaksa Cemevinden yapılsın dediler, ama Askerler bunu kesinlikle kabul etmediler, cenazeyi fiilen aileye teslim etmeden Cemevinde yapılan törenden sonra alıp camiye götürdüler, ne aile ne de biz buna razı olmadık ama yapacak bişeyimiz yoktu. Sonuç şu oldu: Foça’da öldürülen Alevi Askerin Cenazesi Devlet tarafından GASP edilerek Cemevinden alındı ve resmi tören için camiye götürüldü.”

ALEVİLERİN ÖLÜSÜ BİLE ASİMİLE EDİLİYOR

Kenanoğlu tepkisini ise, “Alevilerin dirisine de ölüsüne de aimilasyon uygulanıyor bir Alevi ailenin çocukları nasıl yolcu edileceğine müsaade edilmiyor, bu ne vicadana ne dine ne de inasanlıga sıgar. Ayıptır günahtır zulümdür” sözleriyle dile getirdi.

Foça'daki saldırıda şehit olan Özkan Ateşli'nin cenazesi helallik alınması için Esenyurt'taki baba ocağına getirildi.

Helallik alındığı sırada şehitin eşi, annesi ve babası gözyaşlarına boğuldu. Şehit er Ateşli için daha sonra Haramidere Cemevi'nde cenaze namazı kılındı.

CEMEVİNDEN CAMİ'YE GÖTÜRÜLDÜ

Evin önünde şehit er Ateşli için dua okundu ve helallik alındı. Helalliğin ardından şehit erin cenazesi askeri araçla evin önünden alındı. Bu sırada şehit erin ağabeyi Aşkın Ateşli cenaze aracının önünde kardeşi Özkan Ateşli'nin fotoğrafını taşıdı.

Cenaze daha sonra alınarak Haramidere'de bulunan Cemevine götürüldü. Şehit er için burada da dua okunup cenaze namazı kılındı. Ardından şehit erin cenazesi Ataköy 5. Kısım Camii'ne götürüldü.

İzmir'in Foça ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında düzenlenen saldırıda şehit olan Er Özkan Ateşli'nin cenazesi, helallik için Esenyurt'taki evine getirildi.

ASKERE VURULAN ELLER KIRILSIN

Türk bayraklarıyla donatılan evin önünde şehit erin eşi Dilara Ateşli gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşlar cenazenin eve getirilişi sırasında dev bir Türk bayrağı açarak 'Askere vurulan eller kırılsın' sloganı attı.

EŞİNE 'ÖZKAN' DİYE SESLENDİ

2 çocuk babası şehit Ateşli'nin cenazesi evinin önüne getirildiği sırada eşi Dilara Ateşli fenalık geçirdi. Şehit Ateşli'nin anne ve babası ise, uzun süre oğullarının tabutuna dokundu. Baba Hamdi Ateşli ile anne Şerife Ateşli oğullarının tabutunun önündeki fotoğrafa bakarak ağladı.

Şehit erin eşi Dilara Ateşli eşinin tabutuna son kez dokundu. Bu sırada gözyaşlarına boğulan Dilara Ateşli, eşine 'Özkan' diye seslendi. Şehit erin teyzesi Sevim Ateşli ise daha fazla dayanamayarak baygınlık geçirdi. Ateşli'ye olay yerindeki ambulansta müdahale edildi.

2009'DA DA BENZER BİR OLAY YAŞANMIŞTI


Siirt’in Eruh ilçesinde güvenlik güçleri ile terör örgütü mensupları arasında çıkan çatışmada Şehit düşen  Murat Taş için yapılan cemevi töreni Resmi cenaze camide diyerek yarıda kesilmişti

AİLEYE DURUMU YARBAY AÇIKLADI

Şehit Taş'ı son yolculuğuna uğurlamak için akınları Alibeyköy cemevinde toplanmış, Cemevinin dedesi Hüseyin Güzelgül cenaze duası için hazırladığı konuşmayı yapmıştı. Bu arada cemevine gelen Yarbay  rütbeli subay, Taş'ın ailesiyle görüşmüştü.

SON GÖREVİMİZİ YAPAMADIK

Ardından cemevindeki cenaze resmi törenin Ataköy camiinde olduğu söylenerek yarıda kesilmişti. Camideki törene lideri Baykal ile Birinci ordu komutanı Iğsız da katılmıştı. Cemevinin dedesi Hüseyin Güzelgül şu sözlerle şikayetçi olmuştu:

Son görevimizi yapmamıza izin verilmedi.