BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,80
ALTIN 2.476,25
HABER /  EKONOMİ

Rus doğalgaz fiyatı düşecek mi?

Krizdeki AB talepi azaltınca, Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, indirim yaparak talep canlanması oluşturmak için çalışmalara başladı.

Abone ol

Avrupa genelinde yüzde 14’leri bulması planlanan indirimle toplam ihracatın 150 milyar metreküpün üzerine çıkarılması öngörülüyor. 

2013’te yüzde 18 daha az doğalgaz almayı planlayan Türkiye, geçen yıla göre yüzde 8 daha ucuza doğalgaz alacak.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, Interfax’a yaptığı açıklamada Türkiye’ye daha fazla doğalgaz ihraç edebilmek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Büyükelçi, “Aralık ayında yapılan görüşmelerde Türk tarafı Mavi Akım üzerinden daha fazla doğalgaz alımı için ilgi gösterdi. Rusya ve Türkiye arasında enerji alanında işbirliğini geliştiriyoruz.” dedi.

Ek 3 milyar metreküp doğalgaz alımının gündemde olduğuna değinen Büyükelçi, Rusya’nın her zaman Türkiye’nin ek taleplerine olumlu cevap verdiğini hatırlattı. Türkiye’nin fiyat indirim talebi olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Büyükelçi, “Ticari yaklaşımlar dikkate alınarak, konu uzmanlar tarafından iyi bir şekilde ele alınıyor.” ifadelerini kullandı.

İvanovski, Türkiye’nin de talep etmesi durumunda, Mavi Akım üzerinden üçüncü ülkelere doğalgaz sevkiyatı konusu ile ilgili olduklarını vurguladı. Samsun-Ceyhan petrol boru hattı projesinin Moskova ve Ankara enerji ilişkileri çerçevesinde halen gündemde olduğuna değinen Büyükelçi, “Burada önemli olan yatırımcılar ve pazar açısından projenin ciddi manada talep ediliyor olması.” hatırlatmasında bulundu.

Avrupa pazarında 2013’te 4,7 milyar dolarlık fiyat indirimi planlayan Gazprom, yüzde 10’luk bir artış sağlayacak. UralSib uzmanı Aeksey Kokin, The Moscow Times’a yaptığı değerlendirmede, Gazprom’un bir kısım indirimler yaparak Avrupa’ya en az 150 milyar metreküp doğalgaz arzı planladığını söyledi.

Spot piyasada düşen rakamlar Gazprom’u fiyat indirimine zorluyor. Şirketin net gelirleri 2012’de 7 milyar dolar gerileyerek 38 milyar dolara düştü. 2013 net gelir beklentisi ise en az 40 milyar dolar.

İzvestia gazetesi Gazprom’un ticari bilgilerini ifşa etmişti. Buna göre Türkiye Gazprom’a geçen yıl bin metreküp için 406 dolar ödeme yaptı. 2013’te yüzde 18 daha az doğalgaz almayı planlayan Türkiye, geçen yıla göre yüzde 8 daha ucuza doğalgaz alacak. Türkiye 21 ülke arasında pahalılık açısından 8. sırada yer alıyor. 23 milyar metreküp doğalgaz almayı planlayan Türkiye, miktar açısından Almanya’dan sonra ikinci sırada. Türkiye’nin verilerinde özel şirketlerin devreye girmesi ile ilgili bilgi yok.

Gazprom 2013 için ortalama Avrupa satışlarından bin metreküp için 360 dolar fiyat bekliyor. 2012’de bin metreküp için 386,7 dolar ve 2011 için de 383 dolar gerçekleşti. Şirketin tahminlerine göre fiyatlar yüzde 14 civarında düşecek, miktar ise yüzde 8 artacak.