BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,12
ALTIN 2.468,54
HABER /  DÜNYA

Rus bankalarında sahte para

Rus bankalarında 2008 yılı içinde bin rublelik banknotlardan oluşan toplam 130 milyon ruble (3 milyon 900 bin dolar) ele geçirildi.

Abone ol

Rus bankalarında 2008 yılı içinde bin rublelik banknotlardan oluşan toplam 130 milyon ruble (3 milyon 900 bin dolar) ele geçirildi.

İçişler Bakanlığı'na bağlı Özel Soruşturma Birimi Müdürü Sergey Sugrobov'un basına yaptığı açıklamada birim tarafından banka hesaplarına yatırılan bin rublelik banknotlardan oluşan toplam 130 milyon rubleye el konulduğu belirtildi.

Sahte paraların kaynağı ve üreticilerin yeri ile ilgili tespit çalışmalarının sürdüğünü anlatan Sergey Sugrobov Rusya'nın güneyinde sahte para basan bir çetenin yakalandığı kaydetti. Çetenin yöneticileri ile birlikte toplam 7 kişi tutuklanırken 15 milyon sahte ruble ve 100 bin dolar da ele geçirildi. Ayrıca olay yerinde 8 adet para basma makinesi ve 20 adet farklı baskı makinesi bulundu.

Sahte paraların kalitesinin çok yüksek olduğunu belirten Sugrobov, özel gereçler olmadan sahte olduklarını tespit etmek mümkün olmadığını ifade etti. Sahte paranın en çok Kuzey Kafkasya'da üretildiğini anlatan Sugrobov, yabancı dövizin ise en çok Baltık ülkelerinden Rusya'ya getirildiğini söyledi.

Kriz nedeniyle sahtekarların çoğalacağından endişe eden İçişler Bakanlığı, ancak bu paraların ülke ekonomisine etkilerinin olamayacağını belirtti. Rusya'da İçişleri Bakanlığı tarafından bankamatikten sahte paraların verildiğine dair birkaç olayın da kayıda alındığını açıklayan Sugrobov, bankamatikler tarafından sahte paraların verilme ihtimalinin az da olsa, mümkün olduğunun altını çizdi.

Basılan sahte paraların miktarının kalitesine göre değiştiğini ifade eden Sugrobov, ortalama olarak bin rublelik sahte banknotun kaçak üretim maliyetinin 180 rubleye eşit olduğunu açıkladı.