BIST 10.899
DOLAR 32,16
EURO 34,96
ALTIN 2.454,86
HABER /  POLİTİKA

Rumların niyeti belli

Yorgos Lillikas, Kıbrıs Rum tarafının Ortadoğu'da, Türkiye'ye karşı bir alternatif olduğunu iddia etti.

Abone ol

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, Kıbrıs Rum tarafının Ortadoğu'da, Türkiye'ye karşı bir alternatif olduğunu iddia etti.

Türk Ajansı-Kıbrıs'ın haberine göre, Lillikas, 22 Ocak 2007 tarihinde Brüksel'deki Transatlantic Institute'de, "Kıbrıs'ın -Rum kesiminin- AB'ye Girmesinden Sonra Kıbrıs Sorunu" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum yönetiminin petrol arama çalışmaları ve Mısır ile Lübnan arasında ''Ekonomik Münhasır Bölge'' anlaşmaları imzalamaktaki gerçek amacını açıkladı.

''Ortadoğu'da geliştirdikleri ilişkilerin, Türkiye'ye karşı gerçek bir alternatif olduklarının göstergesi olduğunu'' savunan Lillikas, konuşmasında, Kıbrıs Türk tarafının ayrı devlet peşinde koştuğunu ve bu nedenle gümrük noktaları, bayraklar ve semboller yarattığını öne sürdü.

"Kıbrıslı Türkler azınlık"

Kıbrıs Türkleri'nin ''Kıbrıs Cumhuriyeti''nin yasal ortak üyesi değil de Kıbrıs'ta yaşayan Maronit ve Ermeniler gibi azınlık olduğunu savunan Lillikas, Kıbrıslı Türklere Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile ilgili gözdağı da verdi.
Lillikas, ticaretin Kıbrıs Rum yönetiminin rızası ile uygulanabileceğini savundu.

“Yeniden silahlanalım''

Kıbrıs Rum yönetimi eski savunma bakanlarından ve Tasos Papadopulos hükümetinin ortaklarından sosyalist EDEK partisinin başkanı Yannaki Omiru, ''silahlanma çabalarının yeniden canlandırılmasını'' önerdi.

Rum Meclisi Savunma Komitesi Başkanı da olan Yannakis Omiru, Güney Kıbrıs'ın ve Yunanistan'ın ''savunma kabiliyetlerinin sürekli yükseltilmesi çabalarında hiçbir azalma olmaması gerektiğini'' kaydetti.

"S-300'lerle başlayan musibet ders olmalıydı"

''(Güney) Kıbrıs'ın S-300'lerle başlayan musibeti bize ders olmalıydı ve her türlü ihtimali göğüslemeye hazır olmalıyız'' diyen Omiru, ''Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunda olduğu, Güney Kıbrıs'ın da AB üyesi olması dolayısıyla Türkiye'yle sorun yaşamayacağını düşünenlerin yalancı çıktıklarını'' savundu.

Yannakis Omiru, petrolle ilgili olarak, ''Türkiye'nin donanmasını ve filolarını Doğu Akdeniz'e gönderdiği'' yönündeki haberlerle ilgili olarak ''Bir zamanlar Helenizm dünyanın bu bölgesinde, Beyrut sahillerine kadar egemendi. Türkiye dünyanın bu bölgesinde elini kolunu sallayarak gezemezdi" dedi.

Kıbrıs'ta 1998'de patlak veren S-300 füzesi krizinde Rum Savunma Bakanı olan Yannakis Omiru, Türkiye'nin sert tepkisi üzerine Rum-Yunan hükümetlerinin füzeleri Girit'e konuşlandırma kararı almasının ardından, ''Biz seçmenden, füzeleri getireceğimizi söyleyerek oy aldık'' diyerek görevinden istifa etmişti..