BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Rumlar, Türkler'in bu planını konuşuyor

Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs müzakerelerinde 1 Temmuz'a kadar sonuç çıkmaması halinde Türk tarafının bu tarihten sonra uygulamaya koyacağı iddia edilen B planını konuşuyor.

Abone ol

Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas başkanlığında toplanan ''Gayriresmi Siyasi Liderler Toplantısı''nda Türk tarafının 1 Temmuz sonrasına ilişkin planları ele alınırken, Rum Politis gazetesi, Türk tarafının B planı kapsamında ''Ada'dan asker çekilip kışlaların kapatılacağı'' iddiasında bulundu.

Türkiye'nin, Kıbrıs Rum kesiminin 1 Temmuz'da devralacağı AB dönem başkanlığına ''kara çalmak'' için ''estetik operasyona'' hazırlandığı yorumunda bulunarak, bu çerçevede asker çekmeden Maraş'ın açılmasına kadar bir dizi önlem üzerinde çalışıldığını iddia eden Politis gazetesi, ''tek taraflı Kıbrıs Türk güven yaratıcı önlemlerin geldiğini'' yazdı.

Ankara'nın orduyu yeniden yapılandırma çerçevesinde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri mensubu sayısını azaltacağı ve askeri tesisleri kapatacağı öne sürülen haberde, kapalı Maraş'ın Kıbrıs Türk yönetimi altında yerleşime açılarak Rumların Maraş'a davet edileceği, KKTC'nin özerkliğinin vurgulanacağı ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinden KKTC'ye doğrudan seferlerin başlayacağı kaydedildi.

Gazete, askeri bölgelerin ve askeri kuvvetlerin azaltılmasına Maraş bölgesinden başlanacağını öne sürdü.

Gazete, Rum yönetimin AB dönem başkanlığının başlamasıyla Brüksel'in gözünün çok daha fazla Lefkoşa'ya çevrilmiş olacağı bir dönemde, Türk tarafından uluslararası topluma, ''KKTC'nin boyunduruk altında değil, kendi yapısı ve mekanizmasıyla özerk olduğu'' mesajının verilmeye çalışılacağını kaydetti.

HRİSTOFYAS BAŞKANLIĞI'NDA TOPLANTI

Bu arada, Rum yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu, Rum yönetimi, meclisi ve siyasi partilerinin, ''Türk B Planı'' ile mücadele etmek için farklı yönlerde koordineli faaliyette bulunma konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Rum radyosunun haberine göre, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas başkanlığında bugün toplanan ''Gayriresmi Siyasi Liderler Toplantısı''nın ardından açıklama yapan Stefanu, Hristofyas'ın siyasi parti liderlerine BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesi çerçevesinde Kıbrıs sorunundaki son gelişmelere dair bilgi verdiğini ve ''Türk B Planı'' ile ilgili parti liderleriyle görüş alışverişi yaptığını kaydetti.

Stefanu, Ban'ın Hristofyas'a, Kıbrıs sorununun özlü başlıklarında ilerleme ve uzlaşı kaydedilmediğini, bu nedenle de şu aşamada çoklu konferans toplanmasının mümkün olmadığını söylediğini anımsatarak, Hristofyas'ın BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile müzakere başlıklarıyla ilgili daha detaylı bir görüşme yapacağını belirtti.

Downer, 27 Nisan'da KKTC CumhurbaşkanI Derviş Eroğlu ve Hristofyas'la ayrı ayrı görüşecek.