BIST 10.759
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.504,77
HABER /  DÜNYA

Rum kesimine çağrı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesiminin, ivme kazanan çözüm sürecine olumlu katkı sunmasının "elzem" olduğunu ifade e...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesiminin, ivme kazanan çözüm sürecine olumlu katkı sunmasının "elzem" olduğunu ifade etti.
Bakan Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, "Ümit ederiz ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nce de bu özellikle Sayın Anastasiadis’in seçilmesi sonrasında ortaya çıkan yeni siyasi gelişmeler çerçevesinde BM’nin aktif olarak yürüttüğü olumlu katkılar sağlar ve hep beraber hem adada, hem de Akdeniz’de kalıcı bir barışı tesis etmek mümkün olur" şeklinde konuştu.
Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında ortak kader bağı, ortak tarih bilinci, ortak gelecek perspektifi var her zaman. Bu çerçeve de zaten uzun süredir gelmeyi planlıyordum. Son dönemdeki gelişmeler, müzakere sürecindeki kazanılan ivme, bu ziyarete istişare anlamında çok önemli bir katkı sağladı" dedi.
Türkiye’nin her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve Kıbrıs Türklerinin yanında olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Onların kaderi, refahı, istikrarı, huzuru bizim için olmazsa olmaz şarttır ve her zaman en başından beri Kıbrıs Türkleri ve KKTC ve sizin Cumhurbaşkanlığı döneminde, zatı aliniz de barışçıl bir çözümün bir an önce gerçekleşmesi yönünde ciddi çaba sarfedilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu anlamda iki toplumlu, iki kurucu devlete ve eşit siyasi statüye dayalı bir çözüm için hep iyi niyetini göstermiştir, bundan sonra da gösterecektir" şeklinde konuştu. Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Ümit ederiz ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimince de bu özellikle Sayın Anastasiadis’in seçilmesi sonrasında ortaya çıkan yeni siyasi gelişmeler çerçevesinde BM’nin aktif olarak yürüttüğü olumlu katkılar sağlar ve hep beraber hem adada, hem de Akdeniz’de kalıcı bir barışı tesis etmek mümkün olur. Dün Yunanistan’daydım, Atina’da da bu çerçevede görüşmeler yaptık. Uluslararası toplumda da kalıcı bir barış için, çözüm için ciddi bir psikolojik atmosfer oluştu. Bunları hepimizin çok iyi değerlendirip, bu yöndeki gelişmelere ivme kazandıracak şekilde katkıda bulunması elzemdir. Türkiye ve KKTC tarafında bu irade mevcuttur. İnşallah bu irade herkes tarafından paylaşılır. Önümüzdeki dönemde adayı da, Doğu Akdeniz’i de barışa, huzura kavuşturacak bir yeni gelecek vizyonu gelişir."

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "DAVUTOĞLU HER ZAMAN YANIMIZDA OLMUŞTUR"
Cumhurbaşkanı Eroğlu ise, "Sayın Davutoğlu’nun böyle bir günde aramızda olması bizi son derece sevindirmiş ve onurlandırmıştır. Bugüne kadar Kıbrıs sorununa bir çare bulmak düşüncesi ile birlik ve beraberlik içinde hareket ettik. Amacımıza ulaştık mı diye soracak olursanız, henüz Kıbrıs’ta ulaşabildiğimiz bir çözüm yok ama biz bütün iyi niyetimizle bir anlaşma arayışımızı sürdürdük. Güney’deki son cumhurbaşkanığı değişiminden sonra da Sayın Anastasiadis’e müteaddit defalar telefonlaşarak veya mektup yazarak, bir iki kere de yemek de buluşarak, düşüncelerimizi, bir an önce müzakere masasına oturup sorunların çözümlenmesi, artık kronik safhaya girmiş olan sorunun birlik ve beraberlik, karşılıklı anlayış içinde çözülmesi düşüncemizi ortaya koyduk" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Eroğlu ayrıca, "Bu konuda Anavatan Türkiye’nin Dışişleri Bakanı her zaman yanımızda olmuştur, desteğini bizden esirgimemiştir. Bugün de yine KKTC halkına ve bize destek vermek için aramızdadırlar" dedi.
(İHA)