BIST 10.730
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.502,67
HABER /  DÜNYA

Türkiye insanlık ölmedi dedirtti

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin insani yardımlarının 1 milyar doları bulduğuna dikkat çekerek, "Bu rakamla Türkiye dünyada 4. sı...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin insani yardımlarının 1 milyar doları bulduğuna dikkat çekerek, "Bu rakamla Türkiye dünyada 4. sıraya yükseldi. Bu kadar zengin ülke var dünyada ama Türkiye bu konuda bir çoğunu geride bıraktı" dedi.
"İslam Dünyasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü" temasıyla hazırlanan ve iki gün sürecek olan 5. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Konferansı, İstanbul’da başladı. Holiday Inn İstanbul Airport Hotel’de yapılan konferansa Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmelettin İhsanoğlu’nun yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.
İHH İnsani Yardım Vakfı - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İnsani İşler Departmanı ile ortaklaşa düzenlenen konferansta söz alan Bakan Yılmaz yoksulluk meselesinin İslam dünyasının temel sorunlarından biri olduğunu söyledi.

"YARDIMLAR SAHAYA ÇOK GÜÇLÜ YANSIYOR"
Türkiye’nin uluslararası yardım konularında ciddi bir birikim sağladığını söyleyen Bakan Yılmaz, “Sadece insani yardımlarımız 1 milyar doları buldu. Bu rakamla Türkiye dünyada 4. sıraya yükseldi. Bu kadar zengin ülke var dünyada ama Türkiye bu konuda bir çoğunu geride bıraktı. Suriye’de yaşanan kriz ve diğer birçok coğrafyada yürüttüğümüz çalışmalar önemli bir paya sahip” dedi.
Türkiye ve İslam ülkelerinin yaptığı yardımların daha fazla bereketli olduğunu söyleyen Yılmaz, ”Gelişmiş ülkelerin yaptığı yardımların büyük bir kısmı yüksek maaşlara gidiyor, danışmanlık ücretlerine gidiyor. Çeşitli kanallarla o paralar yardım yaptığı söylenen ülkeye geri dönüyor. Ama Türkiye’nin verdiği yardımlar sahaya çok güçlü şekilde yansıyor. Etki olarak baktığınızda parasal tutarının ötesinde bir etki oluşturduğunu görüyoruz. Somali’de yapılan çalışmaları yerinde gördüm. Niye bu etkide bulunuyor çünkü işin içine gönül, sivil toplum kuruluşları, fedakarlıklar giriyor” diye konuştu.
İnsani yardım konusunda devlet, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin önemine değinen Bakan Yılmaz, “El ele gitmediğiniz sürece başarı elde etmeniz mümkün değil. Türkiye’nin insani yardımlarının etkisi olmasında da bu birlikteliğinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bir taraftan kalıcı bir kalkınmanın sağlanması için bu destekler önemli, diğer taraftan kriz bölgelerinde özellikle çatışmaların yaşandığı bölgelerde bu yardımlar çok önemli. Suriye bu anlamda önemli bir konuma sahip. Hep birlikte bölgemizde görüyoruz. Suriye ile ilgili ne yapsak azdır. Türkiye 600 binden fazla Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapıyor. Gerek kamplarda, gerek toplumun çeşitli kesimlerindeler. Biran önce Suriye’deki siyasi krizin aşılması ve Suriye’nin kendi problemlerini çözer hale gelmesi temennimiz. Suriye’yi hiçbir şekilde gündemimizden çıkarmamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
(İHA)