BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.399,74
HABER /  GÜNCEL

Ruhban Okuluna Lozan formülü

Hükümet, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması için yeni bir formül üzerinde duruyor. Peki bu fomül neleri kapsıyor?

Abone ol

Hükümet, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un her fırsatta gündeme getirdiği Heybeliada Ruhban Okulu sorununu çözmeye dönük bir çalışma yapıyor. Lozan Anlaşması'nın 40. maddesine göre Ruhban Okulu'nu açarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlama formülü üzerinde duruyor.

40. madde Müslüman olmayan Türk vatandaşlarının giderlerini kendilerinin karşılaması kaydıyla her türlü eğitim ve öğretim kurumunu kurma ve dini ayin yapma hakkı bulunuyor. AK Parti, Anayasa'nın 90. maddesine göre de uluslararası anlaşmaların Anayasa'nın üzerinde olduğunu belirterek, Lozan'a dayanak yapılarak, Ruhban Okulu'nun tartışmasız biçimde açılabileceğini düşünüyor. Heybeliada Ruhban Okulu lise statüsünde iken, Anayasa Mahkemesi tarafından 1971'de 'yüksekokul' statüsünde kabul edildi. Mahkeme, yüksekokulların da sadece devlet tarafından açılabileceğini savundu.

Hükümet, Heybeliada Ruhban Okulu'nun lise mi yüksekokul mu olduğu yönündeki tartışmalara karşı B Planı da hazırladı. AK Parti iktidarı, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yüksekokul statüsünde sayılması halinde, YÖK'e bağlanmadan hizmet vermesini öngören ikinci seçeneği devreye sokacak. Okul, bir vakfa bağlı olarak, iki yıllık yüksekokul statüsünde açılabilecek. Mevcut yasa da buna imkan tanıyor.
Hükümet, bu iki şıkta da Anayasa değişikliğine gerek olmadığını savunuyor. Muhalefete göre ise Anayasa değişikliği yapılmak zorunda. Hükümet, Ruhban Okulu'nun açılması için baskı yapan Yunanistan'ın da Batı Trakya'daki Türkler için 'Kendi müftülerini seçme hakkı' istiyor. Yunanistan'dan mütekabiliyet esası talep ediyor.

YABANCI ÜLKEDE YETİŞEN PATRİK GELİR

Hükümetten isminin açıklanmasını istemeyen bir bakan şunları söyledi: 'Bu okulu açmak zorundayız. Bu okuldan yetişenler Patrik oluyor. Ancak 71 yılından beri kapalı olduğu için kendi inançlarına göre onları yönlendirecek din adamı yetiştiremiyorlar. Bu, en temel insan hakkıdır. Ayrıca okul eğitim veremediği için Fener Rum Patriği kim olacak?
Anadolu topraklarında yetişmiş ve dünyaya Türkiye'nin çıkarlarını anlatacak bir piskoposun mu Fener Rum Patrik'i olmasını, yoksa Atina'da, Rusya'da ya da başka bir Ortodoks ülkesinde yetişen piskoposun mu Fener Rum Patriği olmasını istiyoruz? Hangisi Türkiye'nin çıkarına sizce?'

İSİM VE ADRESLERE GİZLİLİK SANSÜRÜ

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdar- oğlu'nun, Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği arama kararını hamili çeke benzeterek HSYK üyelerini göreve davet etmesinin ardından Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş 'isim ve adreslerin' gizlilik nedeniyle kapatıldığını söyledi.

Başsavcı Kuş, makamına davet ettiği gazetecilere şu açıklamayı yaptı: 'Kararda aranılacak şüphelilerin isim ve adresleri de açıkça yazılmıştır. Bu kararda boş bırakıldığı belirtilen isim ve adreslerin konunun hassasiyetine ve gizliliğine binaen delil karatma durumunun önüne geçilmesi açısından isim ve adreslerin üzeri kapatılarak kurumlar arası çatışmaya sebebiyet vermemek ve ilgili makamın nezaketen bilgilendirilmesine yönelik olarak Erzincan Merkez Komutanlığı'na faks çekilmiştir. Savcılar da faksın ardından Erzincan'a hareket etmişlerdir.

Karar aslı Erzurum cumhuriyet savcıları tarafından gerek Erzincan Merkez Komutanlığı görevlilerine ve gerekse de arama mahallinde bulunan şüpheliler ile şüpheli temsilcilerine gösterilmiştir. Kararın icrası yine cumhuriyet savcılarının katılımıyla merkez komutanlığı görevlileri ve Erzincan 3'üncü Ordu Komutanlığı askeri savcısı ile birlikte yerine getirilmiştir.' (Akşam)