BIST 10.267
DOLAR 32,24
EURO 34,74
ALTIN 2.408,08
HABER /  GÜNCEL

RTÜK'ün kadrosu şiriliyor mu?

Akşam Gazetesi Televizyon eleştirmeni Burhan Ayeri son çıkan yasalarla RTÜK'ün tamamen Kamu İktisadi Teşekkülleri'nden biri olma yolunda olduğunu iddia etti

Abone ol

Ayeri "RTÜK, KİT’leşiyor" başlıklı yazısında RTÜK'ün şişen kadrosuna değindi.

Yazı : Burhan AYERİ
www.aksam.com.tr


Haber TÜRK’ten ‘Saynur Tezel arıyor’ dediklerinde, sesimiz çıkmıyordu. Çünkü ses tellerimiz göçmüş ve işaretlerle sıkıntımızı anlatmaya çalışır haldeydik. Ayrıca bu kanala felaket kızmaya başlamıştık. Aziz dostumuz, Prof. Dr. Orhan Kural’ın dümen suyuna girdiler. ‘Sigaraya Hayır’ kampanyası götürüyorlar. Yani bizim hayattaki tek zevkimiz olan -Başkası kalmadı- duman üfürmeyi, önlemeye çalışıyorlar. Sonuçta, aranış sebebimizin RTÜK’ün son kararlarıyla ilgili olarak fikrimizi sormak olduğunu anlayınca ‘Peki’ dedik.

* * *

Hani izlemeyenler için, ekranda güçlükle işitilen yorumumuzu tekrarlayacağız. Yerel dil ve lehçelerde yayın, yeni yıl itibarıyla başlıyor. Buna girmedik. Çünkü AB böyle emretti. Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi de değişecek, ‘Emir büyük yerden’. İki büyük sıkıntıyı öncelikle dile getirdik. İlki, RTÜK gittikçe şişen kadrosu ve hatta çoğalan bölge müdürlükleriyle ‘Özelleştirme operasyonuyla’ tam ters gelişim göstermekte. Mübarekler, tüm radyo ve televizyonların reklam gelirlerinden komisyon aldıkça -Hem de brüt üstünden- bu paraları nereye harcayacaklarını şaşırdılar. Bazı okullara ‘Medya okur yazarlığı dersleri’ koydurdular. Terbiyeli ve anneannemizin dönemini getiren yayınları parayla ödüllendirecekler. Eski Başkan Fatih Karaca’nın en büyük arzusu böylece gerçekleşmiş oluyor.

* * *

Vatandaşın şikayetlerinin sayısını arttırmak amaçlandığından 178 nolu ‘Alo RTÜK Hattı’ beleş hale getirilecek. İşte esas o zaman günlerini görecekler. Bir sürü ‘900’lü hat kaçkını sapık’, bedava konuşma imkânı bulup, görevli bayanların hayatını karartacak.

* * *

Zahit Akman’ın Başkan oluşundan bu yana görüntüsü değişti ama çember sakalı kesmekle, bazı saplantıların atıldığını sanmıyoruz. Uzun basın toplantısında ‘Rating ölçümlerini biz yapacağız’ın haberini verdi. AGB Nielsen’in, değerlendirme cihazlarının yerleştirme yerlerinden şikayet edenler, bakalım hangi noktalara ‘Bonus dağıtacaklar’. Şimdi adını yazıp güç durumda bırakmak istemediğimiz bir din görevlisi arkadaşımız ‘People Meter’lardan almak için sabırsızlıkla bekliyor. Hatta ‘Torpil imkânı var mı’ diye sıkıştırdı. Bu konuda fikrimizi soran olursa, aklımıza gelen tek isim var. Zekeriya Beyaz Hoca’yı aman unutmasınlar.

* * *

Akman Ekibi’nin ölçüm sonuçlarını şimdiden yazabiliriz. Kalp Gözü, Sırlar Vadisi, Affet Beni, Altındağ’da Şiir Akşamları, Büyük Buluşma, Şubat Soğuğu gibi yapımlar ilk ona demir atarlar. Yıllardır, ilk üçü paylaşan kanallar yerlerini ‘Tesettürlülere bırakır’. Eğer bir de ‘Reklam verenlere etki edebilirlerse’, Mehmet Ali Erbil’i Tuğba Özay’la birlikte ‘İman Tahtaları’ programını sunarken izleriz.

Kimse çıkıp da uzak görüşlülüğümüzle dalga geçmesin. Güldüklerinizin pek çoğu, çoktan sıraya sokuldu bile. Hem de Fransız atasözündeki gibi; ‘Yavaş yavaş, hızlı git.’

* * *

NOTLAR: Şevket Tezel’in mailindeki şikayeti, dünkü yazımızdan önce kaleme aldığı anlaşılıyor. Sanırız, hislerine tercüman olduk. Can Yüksel “İbrahim Tatlıses, her defasında Star’daki tekrarlardan şikayetçi. Sözleşme imzalarken aklı neredeydi? TGRT hâlâ Çocuklar Duymasın’ın onbininci tekrarını yayınlıyor” demekte. Ali Öztürk “Yüksek öğrenim sırasında burs alanlardan kesilen paranın fazlalığından şikayetçi. Neredeyse asgari ücretle çalışıyoruz” deyip, taksitlerin küçültmesini isteyenlerden. Gökseli Yüzak’ın şikayeti ilgili kanala iletildi.