BIST 10.158
DOLAR 32,20
EURO 35,08
ALTIN 2.469,00
HABER /  GÜNCEL

RTÜK üyesinden teşekkür

RTÜK Vekili A. Vahap Darendeli, olumsuz dizilere karşı kamuoyunda başlayan duyarlılığa sevindi.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Vekili A. Vahap Darendeli, Vatan Gazetesi Yazarı Yavuz Semerci'nin çağrısının televizyon yayınlarının olumsuz etkileri konusunda kamuoyunda başlayan duyarlılığın bir göstergesi olarak kabul edildiğini kaydetti.

Darendeli, çağrıya destek veren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Sabancı Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, Feniş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Aloğlu, Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile Procter and Gamble (P&G) Holding Türkiye Başkanı Saffet Karpat'a birer teşekkür yazısı gönderdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Darendeli, gönderdiği teşekkür yazısında Vatan Gazetesi Yazarı Semerci'nin 1 Haziran 2006 tarihli ''Reklam vermeyin, şiddet dizileri bitsin'' başlıklı yazısıyla yaptığı şiddet içeren dizilere reklam vermeme çağrısının Üst Kurul tarafından televizyon yayınlarının olumsuz etkileri konusunda kamuoyunda başlayan duyarlılığın bir göstergesi olarak kabul edildiğini belirtti.

Kuruluşların bu çağrıya destek vermesini memnuniyetle karşıladıklarına işaret eden Darendeli, yazısında, ''Bu tutumunuz çalışmalarınızda sosyal sorumluluk anlayışını ön planda tuttuğunuzu da bir kez daha kamuoyuna göstermiştir'' dedi.

RTÜK tarafından yapılan araştırmaların Türkiye'de ortalama televizyon izleme süresinin günde 5 saat olduğunu gösterdiğine işaret eden Darendeli, 7 Haziran 2006 tarihinde sonuçları kamuoyuna açıklanan ''İlköğretim Çağındaki Çocukların Televizyon İzleme Alışkanlıkları'' konulu kamuoyu araştırmasının da, 7-14 yaşlarındaki çocukların yüzde 74.5'inin televizyonda gördükleri kahramanlara benzemek istediklerini ortaya koyduğunu hatırlattı.

ÇOCUKLAR POLAT ALEMDAR'I ÖRNEK ALIYOR

Araştırmada televizyonda çocuklar tarafından en beğenilen ve benzemek istenilen kahramanlar arasında ''Kurtlar Vadisi'' dizisinin baş kahramanı Polat Alemdar'ın ön sıralarda geldiğinin görüldüğünü kaydeden Darendeli, televizyon yayınlarındaki şiddetin son günlerde okullarda yaşanan üzücü olaylar nedeniyle bir kez daha ülke gündemine oturduğunu belirtti.

Kamuoyunda bu konuda hassasiyet oluştuğunu, çeşitli toplum kesimlerinin temsilcileri, üniversiteler, eğitimciler ve sivil toplum kuruluşları tarafından televizyondaki şiddet konusunu ele alan yaklaşımların sergilenmeye başlandığını ifade eden Darendeli, yazısında şunları kaydetti:

''Çünkü reytingleri yüksek diye bazı programlara göz yumulması hem toplumsal tahribata yol açacak hem de yayıncılığın etkinliğinin ve kalitesinin düşmesine neden olacaktır. RTÜK, medyanın salt eleştirilmesi değil, ama eleştirilerek geliştirilmesi yaklaşımına daima daha olumlu bakmaktadır. Çünkü, reytingleri yüksek diye bazı programlara göz yumulması hem toplumsal tahribata yol açacak hem de yayıncılığın etkinliğinin ve kalitesinin düşmesine neden olacaktır. Bu bakımdan, Sayın Semerci'nin çağrısını desteklemekle aynı zamanda televizyon yayınlarının kalitesinin ve saygınlığının artırılmasına katkı sağlayacağınız düşünülmektedir. Aksi halde bugün
yaşanan süreç devam ederse televizyon yayıncılığı sektörü, 1980 sonrasındaki magazin gazeteleri örneğinde olduğu gibi, reytingi yüksek ama etkinliği, güvenilirliği ve saygınlığı olmayan bir sektör haline gelecektir.

Televizyon yayıncılığının daha ileriye götürülmesi yalnızca RTÜK'ün ve bu sektörde çalışanların değil, gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin, reklam verenlerin, eğitimcilerin, anne ve babaların, kısacası hepimizin sorumluluğudur. Bu nedenle şiddet içeren dizilere reklam vermemek suretiyle karşı çıkma kararınız televizyon kanallarının bu tür programlardan arındırılması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu girişiminizi RTÜK olarak yürekten destekliyor ve çabalarınızın devamını diliyoruz.''

Darendeli, Semerci'ye gönderdiği yazıda da, söz konusu kuruluşların çalışmalarında sosyal sorumluluk anlayışını ön planda tuttuklarını da bir kez daha kamuoyuna gösterdiklerini kaydetti. Bu girişimi yürekten desteklediklerini belirten Darendeli, şiddet içeren dizilere reklam verilmemesine ilişkin çağrısı dolayısıyla Semerci'ye teşekkür etti.