BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Roj TV Kürt sorunu çözümüne engel

Danimarka milletvekili Özlem Sara Çekiç, Danimarka'da Kürt sorunu ile PKK’nın karıştırıldığını söyledi.

Abone ol

Danimarka milletvekili Özlem Sara Çekiç, Danimarka’da ortaya çıkan ve terör örgütü PKK ile Roj TV’nin bağlantısını ortaya koyan skandalla ilgili konuştu.

Kürt asıllı Türk olan Çekiç, “Danimarkalılar, Kürt sorunu ile PKK’yı birbirine karıştırıyorlar. Kürtlerin ezildiğini düşünerek PKK ve Roj TV’nin faaliyetlerine göz yumuyorlar. Halbuki iki şeyi birbirinden ayırsalar Kürtlerin haklarıyla ilgili sorunlar daha kolay çözülecek. PKK ile Roj TV, Kürt sorununun çözümünü engelliyor” dedi.

Danimarka ile Türkiye arasında uzun süredir Roj TV sorunu yaşandığını belirten Sosyalist Halk Parti milletvekili Çekiç,  “Danimarka’da Roj TV’nin bu kadar çok parayı gerçekten doğal ve yasal yollardan mı elde ettiği tartışılıyordu. Ben Adalet Bakanı Lars Berfoed’in kurduğu araştırma komisyonunun bu konuda adil bir araştırma yapıp sonuca varacağına inanıyorum. Komisyon Roj TV’ye aktarılan para kaynaklarını araştırıyor. Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü tehdit eden kurumların böyle desteklenmesini uygun bulmuyorum. Ama bu demek değildir ki, Kürt sorunu çözülmeyecek. PKK ayrı sorun, Kürt sorunu ayrı sorun. Türkiye’de Kürt sorununun çözümü için büyük adımlar atılıyor. PKK, Kürt sorununun çözümünü engelliyor. Danimarkalıların dediği gibi, kuzuyu, kurttan ayırmak gerekiyor” dedi.

CESARET GEREKİYOR

Çekiç, Roj TV eski genel müdürü Monouchehr Zonoozi’nin PKK-ROJ TV bağlantısını gösteren delilleri bir yıl önce polise vermesine rağmen Danimarka makamlarının neden harekete geçmedikleri konusuna ilişkin de, “Çünkü bu hükümet kadar yavaş çalışan ve hükümetin bakanları kadar uyuyan, üzerine düşen görevi yerine getirmeyen yoktur. Roj TV konusu çözülmezse Danimarka’daki adelet sistemine karşı insanların güvensizliği başlar. Roj TV konusunda bazı korkular, tereddütler varsa Adalet Bakanı’nın  bu konunun üzerine cesaretle gitmesi gerekir” dedi.

TÜRKİYE HAKLI

Sosyal Demokrat Parti milletvekili Yıldız Akdoğan da, hükümetin özellikle Adalet Bakanlığı’nın, Roj TV konusunda bugüne kadar harekete geçmemiş olmasını şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, şunları söyledi: “Ortada çok büyük bir sorun var. Deliller  Roj TV ile PKK arasında bağlantı olduğunu gösteriyor. Adalet Bakanı, hukuk komisyonunda hesap verecek. Bu durum Türkiye, Danimarka ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. Bu durum ortaya çıktıktan sonra, Danimarka’ya kızan Türkiye haklı duruma geldi. İki ülke arasındaki ilişkiler ancak  Roj TV sorunu çözüldükten sonra düzelir.” (Hürriyet)