BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.309,66
HABER /  GÜNCEL

Rizeli mucit bunu da yaptı (video)

Rizeli mucit Ahmet Kesti'nin yüzde 80 eğimli tepede yaptığı ilginç ev görenleri şaşkına çeviriyor.

Abone ol

Rizeli mucit, yüzde 80 eğimli tepede bin bir güçlükle yaptığı evine kendisi geliştirdiği raylı sistem asansör ile ulaşıyor.

SU BORULARI İLE RAY DÖŞEDİ

Rize'nin Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü'nde Daha fazla güneş görmesi için güneş gören bir tepede ev kurmayı uygun gören Kesti, yoldan 42 metre uzaklıkta yüzde 80 eğimli bir tepede bin bir zorlukla iki katlı ahşap bir ev yapmayı başardı. Kesti eve ulaşabilmek için ise 42 metre uzunluğunda raylı bir asansör sistemi geliştirdi. Keski tepede ki evden yola kadar saclarla bir tünel oluşturdu. Tünelin alt tarafına su boruları ile ray döşedi. Rayların üzerine yerleştirilen makaralı kabin ise bir teleferik motoruna bağladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ahmet Kesti, "Yolun üzerinde ev yapsaydım günde bir saat güneş görecekti. Bu tepe ise sürekli güneş görüyor. Eve normal yollarla çıkmak mümkün değil. Çok dik. Ama kendim tasarladığım bu sistem ile eve çok kolay ulaşabiliyoruz. Kış aylarında burada 2-3 metre kar yağar. Bu tüner sayesinde evin yolu da sürekli açık kalacak" dedi.

EV İLGİNÇ BULUŞLARLA DOLU

Kesti'nin evinin içerisi yolu kadar ilginç. Kesti, yörede güzine olarak adlandırılan odunlu bir ısıtıcının üzerine yerleştirdiği kazan sayesinde tüm evin sıcak suyu ihtiyacını karşılıyor. Aşrıca soba odasında oluşturduğu kanallar ile tek noktadan tüm evi ısıtıyor. Ev sürekli rüzgar aldığı için sabahları sobanın tutuşmasını sağlamak için ise şişme yatak motorundan yaptığı ilginç bir püskürtme sistemi kullanıyor. Motorun soba borusuna yaptığı tazik dışarıdan boruya hava girişini önlüyor ve sobanın kolaylıkla yanmasını sağlıyor. Evli olan Kesti hafta sonları ilginç evinde eşi ve iki çocuğu ile zaman geçirmekten çok mutlu.