BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Riskli kan 14 kişiye verilmiş

'Deli dana' riski taşıyan kan ürünlerinin 1995-1997 yılları arasında 14 kişiye verildiği açıklandı

Abone ol

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Gümrükçüoğlu, 'deli dana' riski taşıyan kan ürünlerinin 1995-1997 yılları arasında 14 kişiye verildiğini, ancak sözkonusu kişilerde herhangi bir hastalık görülmediğini belirtti

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, 1995 ve 1997 yıllarında üretilen ve bazı serilerinde deli dana hastalığı riski bulunan kan ürünlerinin 14 kişi tarafından kullanıldığının tespit edildiğini, 10 yıllık kuluçka sürecinin sonuna gelindiği halde hastalık belirtisi görülmediğini söyledi.

"RİSKLİ SERİDEN BİRKAÇ ÖRNEK GİRMİŞTİR"
Gümrükçüoğlu, bir İngiliz gazetesinde, İngiltere'de "1995 ve 1997 yıllarında üretilen ve deli dana riski taşıyan kan ürünlerinden Türkiye'ye de satıldığı" yolunda çıkan haberde yer alan tüm bilgilerin 2004 yılında Sağlık Bakanlığı'na ulaştırılan bilgilerle aynı olduğunu söyledi. Söz konusu haberde, yeni bir bulgunun olmadığını ifade eden Gümrükçüoğlu, bu nedenle İngiltere Sağlık Bakanlığı ile bir bağlantı kurma gereği duymadıklarını kaydetti. İngiltere Sağlık Bakanlığı'ndan 2004 yılında büyükelçilik kanalıyla bakanlığa ulaştırılan bilgilerde, 1995 ve 1997 yıllarında üretilen kan ürünlerinin bazı serilerinin deli dana riski taşıdığının bildirildiğini hatırlatan Gümrükçüoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın daha o dönemde gerekli tedbirleri alarak o zamana kadar girmiş numunelerin takibini tüketim aşamasına kadar yaptıklarını belirtti. Takibin, il sağlık müdürlükleri vasıtasıyla sürdürüldüğünü anlatan Gümrükçüoğlu, söz konusu kan ürünlerinin kullanıldığı hastaların da bilgilendirildiğini anlattı.

Gümrükçüoğlu, ayrıca, İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın bildiriminden sonra gerekli kontrollerin yapılarak risk taşıyan ürünlerin Türkiye'ye girmesinin engellendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ürünlerin raf ömrü 2 yıldır. Yani 1995 ve 1997 üretimi olan bu ürünlerin raf ömürleri bitmiş, ülkemizde kullanılabilirliği ortadan kalkmıştır. Bunun dışında deli dana hastalığının insanda kuluçka süresi 10 yıldır. Bu nedenle 1995 ve 1997'de üretilen bu ürünlerin artık hastalık meydana getirme ihtimali olmadığı için bu hastalığın bundan sonra ülkemizde ortaya çıkması söz konusu değildir." Risk taşıyan serilerden Türkiye'ye kaç tanesinin girdiği ve bunların nereye dağıtıldığının belirlendiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, bu kişilerin il sağlık müdürlükleri kanalıyla kontrollerinin devam ettirildiğini ve bu kişilerin takibi sırasında deli dana hastalığı bakımından sağlık problemlerinin ortaya çıkmadığını söyledi.

Risk taşıyan serideki ürünleri kullanan 14 kişiye ulaşılarak bilgilendirildiğini yineleyen Gümrükçüoğlu, "Kuluçka süresinin 10 yıl olması nedeniyle, 1997'de bu ürünü kullanan bir kişinin kontrolü 2006 sonu 2007 başında artık sona erdirilmiş olur" diye konuştu.

2. DALGA SALGIN UYARISI
2. dalga salgın iddiaları konusuna da değinen Gümrükçüoğlu, şunları söyledi: "Herhangi bir kişinin riskli ürünü kullanması sonrasında kan vermesi halinde bu hastalığın o kişilerde de oluşabileceği ihtimalidir. Bu Türkiye'deki vakalar ihtimaliyle mümkün değildir. Bu ürünlerin verildiği insanlar kan verme adayı, donör kişiler sınıfına girmemektedir. Kontrol altında olan bu kişilerin risk taşıdığı için kan vermesi söz konusu değildir. Ayrıca bu kişilerin tedavilerinde kan ürünleri kullanıldığı için normal insanlar gibi kan vericisi olma niteliği taşımamaktadırlar. Bu kişiler arasında bu güne kadar deli danadan dolayı ölüm tespit edilmemiştir."

Yeni Şafak