BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,64
HABER /  GÜNCEL

Rick Perry başkanlık hayalinden vazgeçti

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için mücadele eden adaylardan Rick Perry kampanyasını noktaladı. Yarışta Newt Gingrich'in arkasında olduğunu duyurdu.

Abone ol

Teksas Valisi Rick Perry, Cumhuriyetçi Parti'nin ABD Başkan adayını belirlemek için düzenlediği ön seçim yarışından çekildi.

Perry'nin, Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'yi temsil etmek üzere Newt Gingrich'i desteklemesi bekleniyor.

Bu karar, tam da Cumhuriyetçilerin düzenlediği ilk ön seçimde sonuçların yanlış olduğunun anlaşıldığı bir ortamda alındı.

Iowa'daki ilk ön seçimi sanıldığı gibi Mitt Romney'nin değil, bir kaç oy geride kaldığı söylenen rakibi Rick Santorum'un kazandığı ortaya çıktı.


Romney'nin ekibi sonucu 'tam başabaş' diye ifade ederken, Santorum'un kampanya danışmanları, 'oyunun kuralları değişti' diyor.

Bu nedenle adaylar, hafta sonundaki Güney Carolina seçiminde yeni bir ivme yakalamaya çalışacak.

Perry'nin sönen umutları

Adaylık yarışına Ağustos ayında katılan Rick Perry, geçtiğimiz günlerde sarfettiği "Türkiye'yi İslamcı teröristler yönetiyor" sözleriyle dikkat çekmişti.

Başlarda ciddi şans tanınan Perry, kampanyanın başlarındaki tartışma programlarında yaptığı gaflarla bu imajı baltaladı.

Kasım ayındaki bir tartışma programında, üç devlet kurumunu kapatacağını ateşli şekilde savunan Perry, bunların üçüncüsünün ne olduğunu tüm çabalarına rağmen hatırlayıp sayamadı.

Bir diğer toplantıda seçmen yaşını 18 değil, 21 olarak verdi. Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısını tutturamadı.

Amerika Irak'ta savaşta diyecekken İran deyip, açıklamasını düzeltmek zorunda kaldı.

Perry, beşinci ve son sırada tamamladığı Iowa önseçimleri ardından adaylık durumunu gözden geçireceğini açıklamıştı.

New Hampshire'ı gözden çıkaran ve burada yüzde 1 oyla yetinen Perry haftalardır tüm gayretini Güney Carolina'da desteğini güçlendirip rüzgarın yönünü değiştirmeye odaklamıştı.

Ancak son anketler bunda da başarılı olamadığını gösteriyor.

Güney Carolina'da bir basın toplantısı düzenleyen Perry yandaşlarına teşekkür etti, onlara eski Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich arkasında birleşme çağrısı yaptı.

Romney-Gingrich-Santorum-Paul

Anketler yılların siyasetçisi Gingrich'in, ilk sırada görülen Romney ile aradaki farkı kapatmaya başladığını gösteriyor.

Ancak üç kez evlenen Gingrich, ABC kanalının eski eşi Marianne ile yapacağı mülakatın imajına olumsuz yansımasından endişeli.

Gelinen noktada, ön seçim yarışında ilk ay geride kalmadan Cumhuriyetçilerin aday adaylarının sayısı yarıya düştü.

Mücadeleye devam eden adaylar Mitt Romney, Newt Gingrich, Rick Santorum ve Teksas'ın Temsilciler Meclisi'ndeki üyesi Ron Paul.

Dört aday ilerleyen saatlerde televizyonlardan yayınlanacak bir tartışma programına katılacak.