BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  DÜNYA

Ricetan Barzaniye emir

ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın Barzani'yi arayarak "PKK'yı durdur" dediği iddia edildi

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Hakkari'deki terörist saldırıdan sonra Iraklı Kürt lider Mesud Barzani'yi arayarak, "terör örgütüne karşı eyleme geçilmesi gerektiği" mesajını ilettiği açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, gazetecilere açıklamasında Rice'ın, terörist saldırıdan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Barzani'yi telefonla aradığını kaydederek, Rice'ın Kürt lidere, "Türk vatandaşlarına yönelen bu gerçek tehdide karşı Irak'ın Türk hükümetiyle aktif şekilde çalışmasının önemini" aktardığını söyledi.

Sözcüye göre Rice, Barzani'ye, "terör örgütü PKK'ya karşı eyleme geçilmesi önemli" dedi. Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine tek yanlı bir harekat düzenlemesinin en iyi yol olmadığı yönündeki Amerikan görüşünü de yineleyen sözcü McCormack, bir spor terimine başvurarak, böyle bir operasyon olmaması için Türkiye'ye diplomatik "tam saha baskı uyguladıklarını" kaydetti.

Bağdat harekete geçmeli

Bu arada Beyaz Saray sözcüsü Tony Fratto da, Iraklıların, terör örgütü PKK'nın saldırılarının sona ermesi için harekete geçmesi gerektiği yönündeki ABD çağrısını yineledi.

Fratto bir soru üzerine, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye ile istihbaratını paylaşmaya hazır olduğunu belirtirken, terör örgütüne yönelik operasyonlara olası Amerikan katılımıyla ilgili soruların muhatabının ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) olduğunu söyledi. Fratto, ayrıca Amerikan tarafının Türk, Irak ve bölgesel Kürt yönetiminin yetkilileriyle sürekli iletişim halinde olduğunu sözlerine ekledi.