BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.427,55
HABER /  DÜNYA

Reza Zarrab davası Türkiye'ye ne yapar? Acayip iddialar var

ABD'de görülen Reza Zarrab davası Türkiye'ye nasıl bir zarar verebilir? Zarrab davasında Halkbankası için para cezası çıkarsa bu ne anlama gelir? Türkiye ve Erdoğan bu cezayı ödemek zorunda mı? Davayla ilgili tuhaf iddialar var.

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesi Reza Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla davasıyla ilgili şaşırtan bilgiler verdi. Gazetenin dış haberler editörü David Gardner, Zarrab davasının  halihazırda yıpranmış olan ABD-Türkiye ilişkilerini "paramparça" edebileceğini söylüyor.

Peki bu dava sonunda nasıl bir karar çıkabilir ve Türkiye'ye bunun faturası ne olur? Financial Times'ta yer alan haber bu soruların yanıtını da veriyor. İngiliz gazeteci Gardner'ın yazısındaki flaş bölüm şöyle;

-"Savcıların beklediği gibi, dava sonucunda Türk bankalarına ağır para cezaları gelirse, ABD yönetimi bunu uygulamak zorunda kalır. Bir uzman 'Öderseniz suçu kabul etmiş olursunuz, ama ödemezseniz de uluslararası bankacılık sisteminin dışına atılıp, devlet varlıklarına el konması riskiyle karşı karşıya kalırsınız' diyor.

DAVAYLA İLGİLİ KARARI KİM VERECEK?  : Sanıkların suçlu bulunması halinde hangi cezaya çarptırılacaklarına dair kararı davanın hakimi veriyor. Zarrab davasının hakimi Richard Berman, savcısı ise New York Güney Bölgesi Savcı Vekili Joon Kim yapıyor. Türkiye, bu davayı "kendisine dönük açık bir kumpas" olarak nitelendiriyor.

6 SUÇLAMA NE?
*ABD ve özellikle de ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için kumpas kurma,
*Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency *Economic Powers Act) delmek için kumpas kurma,
*Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,
*Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için kumpas kurma,
*Kara para aklama
*Kara para aklamak için kumpas kurma
Zarrab hakkında 90 yıla kadar hapis ve 50 milyon dolar para cezası; Atilla hakkında da 50 yıla kadar hapis ve 2 milyon dolar para cezası isteniyor.

reza zarrab davası kimdir