BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,57
ALTIN 2.384,86
HABER /  GÜNCEL

Reyhanlı Patlaması dosyası yeniden Adana’da

Geçen yıl 11 Mayıs tarihinde Reyhanlı ilçesinde yaşanan iki ayrı patlamada hayatını kaybeden 53 kişinin faillerinin yargılandığı ’Reyhanlı P...

Abone ol

Geçen yıl 11 Mayıs tarihinde Reyhanlı ilçesinde yaşanan iki ayrı patlamada hayatını kaybeden 53 kişinin faillerinin yargılandığı ’Reyhanlı Patlaması’ dosyası, yeniden Adana’ya gönderildi.
Davanın görüldüğü Adana’dan özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasıyla birlikte dava Hatay’a gönderilirken, dava dosyası Hatay 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararıyla yeniden Adana’ya gönderildi.
Reyhanlı patlamasında hayatını kaybeden Oğulcan Tuna ailesinin avukatı Hatice Can yaptığı açıklamada, davanın görülmesine sayılı günler kala verilen bu kararın hiçbir hukuki dayanağı olmadığını, karara itiraz edeceklerini söyledi.
Reyhanlı patlamasının 1. yıldönümünün bu Pazar günü olduğunu kaydeden Av. Hatice Can, “Reyhanlı patlaması 11 Mayıs 2013 tarihinde oldu. Türkiye’nin en büyük ve en kanlı patlamasıydı. Dava özel yetkili mahkeme sıfatıyla Adana 8.Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmış, ilk duruşma da orada görülmüştü. İddianamenin ilk sayfalarında çok önemli bir ihbardan söz ediliyordu ve bu ihbar patlamanın olacağının bilinmesiydi. Ancak devletin bu duyuma ilişkin bir çabası olmamıştı. Davanın birinci yılı yaklaştı, 52 kişi can vermişti ben de katledilenlerden Oğulcan Tuna’nın ailesinin avukatıyım. Davada bizi tatmin etmeyen şeyler var. Bizi tatmin etmiyor çünkü biz kamuoyunda çeşitli haber kanallarında çıkanların aksine iddianamede bunların hiçbirini görmüyoruz. ÖYM’lerin kaldırılmasıyla dava Adana’dan Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Dava kabul edildi ve duruşma günü olarak 26 Mayıs tarihine gün verildi. Ancak dün UYAP’a düşen bir kararla baktık ki, 1.Ağır Ceza Mahkemesi davayı yeniden yetkisizlik kararıyla Adana’ya göndermiş. Bu kararın hiçbir hukuksal dayanağı yok maalesef” dedi.
ÖYM’leri kaldıran yasaya göre davaların olayın gerçekleştiği ilde görülmesinin gerektiğini belirten Can, “ÖYM’lerin kaldırılmasıyla beraber suç işlenen ilin Ağır Ceza Mahkemeleri davaya bakmakla yükümlü oldu. Bu davanın burada görülmesi gerekiyor, itiraz yolu açık bir karardır, ben itiraz edileceğini düşünüyorum bu karara. Adana’da kabul eder mi bu davayı, ondan emin değilim açıkçası ama yargılama yerinin Antakya olduğunu, katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması gerektiğini düşünüyorum“ diye konuştu.
Bazı davaların güvenlik gerekçesiyle Adalet Bakanlığı tarafından başka illere alındığını ancak bunda böyle bir durumun da olmadığını ifade eden Hatice Can, “Bazı yargılamalar Adalet Bakanlığı kararıyla başka ile alınabiliyor. Bunda o da yok. Adana bakmalı diye bir yetkisizlik kararı verilmiş. Halbuki yasa çok açık. Karar aşamasındaki dosyalar bile Antakya’ya geldi ve kabul edildi, bu dosyanın Adana’ya gönderilmesine bakarak, dosyadaki sanıkların yargılanmaması düşüncesi vardır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
(İHA)