BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.430,29
HABER /  POLİTİKA

Rex Tillerson ve Erdoğan ne görüştü? Reuters'in iddiası

ABD'den beklenen kritik konuk dün akşam saatlerinde Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Beştepe'de tam 3 saat 15 dakika kaldı. Görüşme bu kadar uzun sürünce neler konuşulduğu merak konusu oldu. Reuters ajansı Türkiye'nin ilettiği isteği flaş haber olarak geçti.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de bulunan ABD Dışışleri Bakanı Rex Tillerson'ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen kritik görüşme yaklaşık 3 saat 15 dakika sürerken kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu. Öte yandan bu kritik görüşmenin ana gündem maddelerinin Suriye, Irak ve terörle mücadele olduğu belirtildi.

Görüşmede FETÖ ve Halk Bankası davasının da masaya yatırıldığı kaydedildi. Tillerson'un ziyaret öncesi "ABD hiçbir zaman YPG'ye ağır silah vermedi" şeklinde yaptığı açıklamanın da ayrıntılı şekilde konuşulduğu belirtildi. 

REUTERS'IN İDDİASI

Reuters'ın haberine göre, Erdoğan-Tillerson görümesinde Erdoğan, YPG'nin SDG içerisinden çıkarılması talebinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Erdoğan-Tillerson görüşmesinin karşılıklı çıkarlar çerçevesinde açık ve verimli geçtiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, bugün ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşecek. Tillerson, geçen yıl 30 Mart'ta Ankara'ya, 10 Temmuz'da ise İstanbul'a gelmişti.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Erdoğan-Tillerson görüşmesine ilişkin, "Tillerson-Erdoğan görüşmesi yeni bitti. Detayları daha sonra sizlerle paylaşacağız" açıklamasında bulundu.

"Türkiye'nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz, NATO müttefikimize saygı duyuyoruz, ama herkes DEAŞ'la mücadeleye odaklanmalı" diyen Nauert, İncirlik konusunda ise henüz Türkiye'nin bir sınırlama getirmediğini söyledi.

TÜRKİYE'NİN BEKLENTİLERİ AÇIK BİR ŞEKİLDE İLETİLDİ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Beştepe'de gerçekleşen görüşmede başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele ve ikili ilişkiler ele alındı. Yapılan görüşmede Türkiye'nin tüm bu konularda öncelikleri ve beklentileri Tillerson'a açıkça iletildiği vurgulandı.