BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Mattis'in skandal YPG teklifinin perde arkası ortaya çıktı

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye sunduğu “YPG ile PKK’yı savaştırabiliriz” teklifinin perde arkasına ulaşıldı. Mattis’in ortaya attığı fikrin aslında YPG’yi bitirmek yerine YPG içindeki İran etkisini kırmaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Brüksel’deki Canikli-Mattis görüşmesinin detayları belli oldu. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Brüksel’de ABD Savunma Bakanı James Mattis ile görüştü. ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye sunduğu “YPG ile PKK’yı savaştırabiliriz” teklifinin perde arkasına, Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin ulaştı.

21 Kasım’dan bu yana İran’a yakınlığı ile bilinen 68 PKK’lıyı Suriye sahasından çıkaran ABD’nin, YPG içindeki İran fraksiyonunun gücünü kırmak ve Suriye sahası içinde İran’ın etki alanını daraltmak için hamle yaptığı iddia edildi. 

YPG'DEKİ İRAN ETKİSİNİ KIRMAK İÇİN: Diplomatik kaynaklar, son 2 yıldan bu yana gerilen Ankara-Washington ilişkilerini toparlamak üzere Mattis’in ortaya attığı fikrin aslında YPG’yi bitirmek yerine YPG içindeki İran etkisini kırmaya yönelik olduğunu düşündüklerini kaydetti. Mattis’in önerisinin daha önce Ankara’da ABD’lilerle yapılan 2 toplantıda da benzer formüller halinde dile getirildiği ancak kabul görmediği hatta Ankara’nın “PYD/YPG konusundaki tavrımız nettir” mesajı verdiği belirtildi.

ABD Kandil kadrosunu tasfiye mi etmek istiyor?

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, ABD'nin "YPG'yi PKK'ya karşı savaştırabiliriz" önerisini bugünkü köşesinde kaleme aldı. Altaylı yazısında şu ifadeleri kullandı:

ABD, kendisinin bile terör örgütü olarak tanıdığı, Avrupa Birliği ülkelerinin hemen hepsinin “terör örgütü” olduğunu kabul ettiği ve sadece Rusya’nın terör örgütü yaftasını yapıştırmadığı PKK’yı yavaş yavaş ortadan kaldırmak, bunun yerine de ABD, hatta Avrupa tarafından birkaç yıldır legalleştirilen ve terör örgütü sınıfına sokulmayan YPG’yi koymak ve böylelikle Türkiye’nin “Biz Türkiye’de 35 yıldır kan döken bir terör örgütüyle mücadele ediyoruz” deme haklılığını elinden almak istiyor olabilir.

Bunun sonucunda Kandil’deki “eski liderlerin” ve Öcalan’ın tasfiye edilip bir dönem Türkiye’nin de muhatap aldığı Salih Müslim’in “Kürtlerin lideri” diye “Batı’nın muhatabı” olarak parlatılacağını öngörmek de yanlış olmaz.

ABD’nin Ankara’ya şu ana kadar sunduğu önerilere mesafeli bakan Türkiye’nin, önerilerin orta ve uzun vadede oluşturacağı riskleri ve beklentileri muhataplarına ilettiği öğrenildi.

ABD İRAN YANLISI GRUPLARI TASFİYE EDİYOR: Diplomasi ve güvenlik çevreleri, “ABD Salih Müslüm, Mustafa Karasu gibi örgütün 68 önemli ismini tasfiye süreci başlattı. İran ile yakın diyalogları olan bu isimlerin geçtiğimiz kasım ayından itibaren Suriye sahasına girmeleri resmen yasaklandı. PYD ve YPG’ye PKK ağı üzerinden sahip olan ve şimdi örgüt içindeki İran yanlısı güçlerin etki edebileceğini bilen ABD, İran yanlısı grupları tasfiye sürecine hız verdi” yorumunu yapıyor.

TASFİYE SÜRECİNİ TÜRKİYE'YE 'PKK İLE YPG'Yİ SAVAŞTIRALIM' OLARAK SUNUYOR: Suriye sahası içinde örgütün 68 önemli ismini tasfiye eden ABD’nin Süleymaniye’de gerçekleşen PKK üst düzey yöneticileri toplantı sonrası başta örgüt elebaşı Cemil Bayık olmak üzere önemli isimlerin ikna edilmesinin imkânsızlığı nedeniyle PKK elebaşları karşısında hareket edebilecek ve örgüt içinde acımasızlığı ile bilinen Şahin Cilo ile Suriye sahasında yola devam kararı aldığı ifade ediliyor. Diplomatik kaynaklar, ABD’nin bu tasfiye sürecini Türkiye’ye “PKK ile YPG’yi savaştıralım” önerisi olarak sunduklarını kaydediyor.

ABD'den Türkiye'ye ilginç teklif Bakan Canikli açıkladı

Bozdağ'dan ABD'nin 'YPG'yi PKK'ya karşı savaştırabiliriz' teklifine yanıt