BIST 10.046
DOLAR 32,35
EURO 34,72
ALTIN 2.408,84
HABER /  DÜNYA

Reuters ajansından referandum yorumu

12 Eylül'de yapılacak Anayasa Değişikliği referandumu Reuters haber ajansı tarafıhndan bir analize konu oldu.

Abone ol

Reuters haber ajansı, 12 Eylül'de yapılacak anayasa referandumunun 1980 askeri darbesinin 30. yılında "ağır baskı ve acı dolu anıları tekrar canlandırdığı" yorumunu yaptı.

Ajansın Türkiye muhabiri Daren Butler imzasıyla yayına verilen analiz haberde, "12 Eylül'de yapılacak referandumla askeri vesayet altında 1982 yılında hazırlanan darbe anayasasının yeniden yazılıp yazılmayacağına karar verileceği" kaydedildi.

Butler yazısında, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 26 maddelik anayasa reform paketinin Türkiye'de demokrasiyi güçlendireceğini ve laik Müslüman nüfusa sahip ülkenin AB'ye girmesine yardım edeceğini savunduğunu" belirtti.

Erdoğan'ın geçen ay AK Parti grup toplantısında yaptığı ve darbe döneminde idama mahkum edilmiş sağcı ve solcu gençlerin son mektuplarına yer verdiği konuşmasına da atıfta bulunan Butler, "1980 darbesinde 50 civarında kişinin idam edildiğini, binlerce kişinin tutuklandığını ve işkence gördüğünü" kaydetti.

NÜFUSUN YARISI DARBEDEN SONRA DOĞDU

"73 milyonluk Türkiye nüfusunun yarısının 1980 askeri darbesinden sonra doğduğuna" işaret eden Butler, "şu anda farklı bir dönemde olunduğunu" bildirdi.
"AK Parti'nin sosyal konularda muhafazakar, ekonomik konularda ise liberal olduğu" görüşünü dile getiren Butler, "partinin, kendisini Avrupa Hristiyan Demokratlara benzettiğini ve ülkenin laiklikten uzaklaşacağı yorumlarına karşı çıktığını" ifade etti.

ORDUYU DİZGİNLEMEK İÇİN AB REFORMU

Başbakan Erdoğan'ın 2005 yılında Türkiye'nin AB üyeliği için müzakerelere başladığını hatırlatan Butler, "Erdoğan, AB yolundaki reformları orduyu dizginlemek için kullandı" görüşünü öne sürdü.

"Anayasa reformu paketinin tartışmalı maddelerinin üst düzey hakim ve savcıların atanmasıyla ilgili olduğunu" belirten Butler, "diğer bir değişikliğin ise askeri personelin sivil mahkemelerde yargılanması olduğunu, ayrıca 1980 darbesini yapan, dokunulmazlıklarından güç alarak, yeni bir darbeye soyunacak askerleri engellemeyi amaçladığını" kaydetti.

"Türklerin çoğunluğunun 1980 askeri darbesine dayanak olan olayların ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından çıkarıldığına inandığını" ifade eden Butler, "Türklerin çoğu, ülkede darbe dönemlerinin sona erdiğine inanıyor. Birçok kişi de darbe kurbanlarının anılarına saygı gösterilmesini, ancak geçmişin de kapatılmasını istiyor" ifadesini kullandı.