BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.504,85
HABER /  GÜNCEL

Resmi dairede bağış alınmıyacak

Kabul edilen kanuna göre, artık kamu hizmetlerinden dolayı herhangi bir derneğe bağış ödenmeyecek.

Abone ol

Vatandaşlardan, resmi dairelerde yapılan bazı basit hizmetlerden dolayı, ilgili kurumun ismini taşıyan ve resmi daire içinde bağış adı altında yüksek miktarlarda para toplayan derneklerin faliyetleri yeniden düzenlendi.
29 Ocak 2004'de kabul edilen 5072 sayılı kanuna göre, artık kamu hizmetlerinden dolayı herhangi bir derneğe bağış ödenmeyecek. Uludağ TÜKODER Başkanı Yakup Altunöz, kamu kuruluşlarında mecburi olarak alınan bağışları ortadan kaldıran 5072 sayılı kanunun yürürlüğe girmesine rağmen, bütün kurumlardaki ilgili müdürlük adı ile kurulmuş derneklerinin vatandaşlardan para toplamasının kanunen artık suç teşkil ettiğini söyledi.

DEVLET HİZMETİ İÇİN PARA TOPLAYAN DERNEKLERİ ŞİKAYET EDİN
Emniyet Müdürlüğü, Tapu, SSK Hastaneleri, Nüfus Müdürlükleri, Çevre Müdürlüğü gibi birçok resmi dairede, yapılan çeşitli hizmetlerin alınabilmesi için bağış mecburiyeti bulunan kamu bağlantılı dernekler, artık vatandaşlardan para alamayacaklar. TÜKODER Başkanı Yakup Altunöz, "Yeni düzenlemeye göre, dernek ve vakıflar, kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak ücret, bağış, katkı payı ve benzeri adlar altında herhangi bir karşılık alamazlar. Kamu hizmetlerinde kullanılan araç, gereç, evrak, form ve benzeri malzemenin temin edilmesi de ortadan kalktı. Kamu görevlileri ünvanlarını kullanarak, dernek ve vakıf organlarında görev alamayacaklar. Huzur hakkı, ücret veya herhangi bir karşılık alamayacaklar. Bağış, yardım toplamada kamu görevlisi çalışamayacak. Kamu kuruluşlarından bu dernek ve vakıflara kaynak aktarılmayacak. Bu maddelere aykırı hareket eden kamu görevlisi, dernek ve vakıf yöneticileri ise cezalandırılacak. Vatandaşlarımız halen resmi dairelerde bu şekilde dernek makbuzu ile para talebinde bulunanlara para ödememelidirler. Eğer, bu şekilde kanuna rağmen para almaya devam eden resmi daire var ise derhal Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi Dernekler Masası'na, valiliğe, İçişleri Bakanlığı'na bu kurum ve yöneticileri, dernek yönetimi hakkında dilekçe versinler. Suç duyurusunda bulunsunlar" dedi.

KAMU DERNEKLERİNİN BAZI DÜZENLEMELERİ İÇİN 6 AY SÜRELERİ VAR
Diğer taraftan, Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi yetkilileri ise sözkonusu kanunda, dernek merkezlerinin kamu binalarının dışına taşınması ve yönetimin kamu görevlileri olmayanlardan oluşturulması için kanunun 6 aylık bir süre tanıdığını hatırlattılar. Kanunla para toplama işinin hemen durdurulduğunu belirten yetkililer, kanunun henüz yeni olması sebebiyle ilgili kamu derneklerinin yöneticilerini bilgilendirmeye devam ettiklerini, vatandaşların mağduriyetlerinin önümüzdeki günlerde ortadan kalkacağını hatırlattılar.

DERNEK BÜTÇESİ İLE ÇALIŞANLAR NE OLACAK?
Öte yandan, sözkonusu bağışlarla personel çalıştıran ve hizmet vermeye çalışan SSK gibi birimlerin yöneticileri ise genel müdürlüklerinden kadro bekliyorlar. Türkiye genelinde sağlık sektöründe kamuya ait 5 bin civarında sözleşmeli personelin bu tip derneklerin gelirleri ile maaş aldığı, 5072 sayılı kanunun uygulama girmesinden sonra bu personelin verdiği hizmetlerin nasıl karşılanacağının da ilgili bakanlıklar nezdinde çözülmesi gerektiğini ifade ettiler. Bir anda bu personelin maaşlarının ödenmemesi halinde ise birçok kamu dairesinde önemli hizmet aksamaları ortaya çıkacak. Bu arada trilyonlarca liralık banka hesabı bulunan bazı kamu derneklerinin paralarının ne olacağı da netlik kazanmadı.