BIST 9.680
DOLAR 32,42
EURO 34,46
ALTIN 2.488,97
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Renault'u korkutan ajan krizi

Elektrikli otomobil piyasası bunu konuşuyor. Renault, ajan korkusuna 4 milyar euroluk projeyi erteletti.

Abone ol

FRANSIZ otomobil üreticisi Renault’nun dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticisi olma fikri tehlikeye girdi.

Ortağı Nissan ile birlikte, elektrikli otomobil pilini kendi fabrikalarında üretmeyi planlayan Renault, Nissan’a bağlı Japon NEC firmasının üreteceği pillerin ‘ajan krizinin ardından’ proje sırlarının sızmasından endişe etmesi nedeniyle, 2012 Haziran ayında başlaması gereken araç üretimini 2014 yılına erteledi.

2011 yılında patlak veren ve ‘Çinli bir firma lehine elektrikli otomobil akülerinin sırlarını çalan’ köstebek skandalı nedeniyle ertelenen proje gecikti.

Kurumun stratejik bilgileri sızdırma riskine karşı iyi korunmadığını savunan NEC, 4 milyar Euro’luk ortak projenin sırlarının korunmasından endişe ederek, projeyi erteledi. Bunun üzerine Renault yönetimi ihaleyi Koreli LG Chem’e verdi.

JAPONYA'DA FABRİKA KURULDU

Renault ve Nissan’ın CEO’su Carlos Ghosn, pillerin elektrikli otomobillerin en önemli parçası olduğunu belirterek, maliyeti yüksek olan bu parçaları üretip diğer firmalara satarak dünya devi olmayı hayal ediyordu. 2007 yılında Nissan, projeyi NEC’e verdi ve Japonya’da bu proje için bir fabrika kuruldu.

Firmanın Fluence Z.E elektrikli modeli Türkiye’de üretilirken, Zoe modeli ise Paris yakınlarındaki Flins fabrikasında üretilecekti. Yönetim, Mayıs sonunda başlaması gereken üretimi 2014 yılı ortasına ertelediğini, Flins fabrikasına 500 işçi alımı yerine 250 işçi alacağını, üretimin de yılda 100 bin değil, 20 bin civarında gerçekleşeceğini bildirdi.