BIST 9.943
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.438,27
HABER /  GÜNCEL

Esad: Türk uçağını keşke düşürmeseydik

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhuriyet gazetesine demecinde geçen ay düşürdükleri Türk savaş uçağı için 'Türkiye'ye ait olduğunu düşürdükten sonra öğrendik. Yüzde yüz 'Keşke düşürmeseydik' diyorum' dedi.

Abone ol

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçen ay düşürdükleri Türk savaş uçağını uçaksavar bataryası ile vurduklarını belirterek, "Türkiye'ye ait olduğunu düşürdükten sonra öğrendik. Yüzde yüz 'Keşke düşürmeseydik' diyorum" dedi.

Esad Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada, "Düşürene kadar uçağın kime ait olduğunu bilmiyorduk. Uçak İsrail uçaklarının daha önce üç kez kullandığı koridoru kullanıyordu. Radarlarımızda görmediğimiz ve bilgi de verilmediği için askerler düşürdü" diye konuştu.

Suriye lideri, mülakatında Türk hükümetinin politikaların Suriye'ye yıkım getirdiğini ancak Türk halkının Suriye'ye düşman olmadığını, sınıra yığınak yapmayacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Suriye'nin Türkiye'nin güvenliği için tehdit oluşturduğunu belirterek askeri angajman kurallarının değiştirildiğini açıklamıştı.

BM'den silahlanma uyarısı

Bu arada, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları temsilcisi Navi Pillay, Suriye’de çatışan tarafların daha da silahlanmasından “ne olursa olsun” kaçınılması gerektiğini söyledi.

Pillay ayrıca çatışmanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sevk edilmesi için BM Güvenlik Konseyi’ne yaptığı çağrıyı yineledi.

Navi Pillay konuşmasında hiçbir ülkenin adını geçirmeden Suudi Arabistan ve Katar’ın muhaliflerin oluşturduğu Bağımsız Suriye Ordusu’na silah ve para sağladığını savundu.

Rusya ve İran’ın da Suriye hükümet kuvvetlerine silah yardımı yaptığı iddia ediliyor.

New York’ta bulunan BBC muhabiri Barbara Plett, Pillay’ın Suriye hükümet kuvvetlerinin muayenehanelere saldırdığını, muhaliflerin de askeri nedenlerle bir tıbbi tesisi ele geçirdiğini söylediğini aktarıyor.