BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.465,56
HABER /  GÜNCEL

Rektör Aşkın YÖK'ü yok saymış!

Van Cezaevi'nde tutuklu bulunan rektör Aşkın'ın, yargı kararlarını uygulaması için YÖK'ün uyarılarını da dinlemediği ortaya çıktı. Aşkın mahkeme kararını hiçe saydı!

Abone ol

Halen Van Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın, yargı kararlarını uygulaması konusunda YÖK'ün uyarılarını dikkate almadığı öğrenildi. Üniversitede öğretim elemanı olan Hasan Can'ın İdare Mahkemesi'ne açtığı "göreve iade davası"nı kazanmasına karşın, Yücel Aşkın'ın yargı kararlarını uygulamadığı ifade edildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elamanı Hasan Can'ın 2001 yılında başlattığı hukuk mücadelesi, Rektör Yücel Aşkın'ın "keyfi uygulamalarını" da gözler önüne serdi. 9 Ocak 2001'de yapılan araştırma görevlisi sınavına giren Hasan Can, "sınavı haksız yere iki kişinin kazandığı, kendi hakkının yendiği" iddiası ile Van İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali" için dava açtı.

Mahkemede kazandı ama...

Can'ın başvurusunu haklı bulan İdare Mahkemesi, önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, ardından da işlemi iptal etti. Ancak Aşkın, mahkeme kararını uygulama konusunda herahngi bir adım atmadı. Bunun üzerine Hasan Can mahkeme kararı ile birlikte Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ile başvurdu. Can dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Bir yıl önce yapılan sınav, mahkemece iptal edildiği halde davalı idare bu karara rağmen, sınavı iptal etmemiş, dolayısı ile bir yıl önceki hukuka aykırı işlem sonucu kendilerine sınav kazandırılan iki kişinin ilgili mahkemenin iptal kararı gereği araştırma görevlisi kadrosunda idareye tanınan 30 günlük yasal süresi içerisinde ilişikleri kesilmesi gerekirken; bu yapılmamış ve şahıslar halen kendilerine tahsis edilen kadroda çalışmaya devam etmektedirler. Hakkımda verilen mahkeme kararını uygulamayarak, görevini kötüye kullanan YYÜ Rektörü Yücel Aşkın hakkında suç duyurusunda bulunuyorum." Cumhuriyet Başsavcılığı, Can'ın başvurusunu işleme koydu ve dosya hakkında görevsizlik kararı vererek, konuyu YÖK'e intikal ettirdi.

Teziç'in uyarısını dikkate bile almamış

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı YÖK'e göndermesinin ardından, Can da resmi yazı ile YÖK'e başvurarak, mahkeme kararının uygulanarak göreve iade edilmesini talep etti. Bu gelişmenin ardından YÖK Başkanı Erdoğan Teziç imzalı 13. 02. 2004 tarih ve 643-2498 sayılı yazı ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, "Yargı kararlarının uygulanması" konusunda uyarıldı. Teziç'in imzasını taşıyan uyarı yazısında, "Kurumumuza ulaşan bilgi ve belgelerin incelenmesinden, yargı kararlarına uyulmaması ve yargı kararlarının süresi içerisinde uygulanmaması nedeniyle kurumumuz başkanlığına üniversite rektörlükleri aleyhinde şikayet dilekçeleri verildiği, rektörlükler aleyhine maddi manevi tazminat davaları açıldığı ve yine konu ile ilgili cumhuriyet savcılıklarına şikayet dilekçeleri verildiği görülmüştür. Gereksiz yargı gideri ödemelerinin ve cezai takibatlara maruz kalınmaların önlenmesini teminen, yargı kararlarına uyulmasında ve yargı kararlarının süresi içerisinde uyfulanmasında gereken hassasiyetin gösterilmesi hususunu saygılarımla rica ederim" denildi.

Erdoğan Teziç'in yazısının 16. 02. 2004 tarihinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne 224 sayılı yazı ile ulaşmasının ardından Yücel Aşkın, Teziç'in yazısını da dinlemeyerek, Can'ı görevine başlatmadı. Girişimlerinden sonuç alamayan Hasan Can, yatay geçiş yaparak kadrosunu Milli Eğitim Bakanlığı'na aldırdı.

Haber: Aydın Demir
Kaynak: