BIST 9.790
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  GÜNCEL

Rektör Aşkın adliyeye böyle geldi

Rektör Yücel Aşkın iki ay sonra objektiflere böyle yansıdı. Jandarmanın etten duvar ördüğü Aşkın için çevrede kuş uçurtulmazken, rektörün kilo verdiği gözlendi.

Abone ol

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın ve 9 sanık hakkında tıbbi cihaz alımıyla ilgili soruşturma kapsamında açılan davanın ilk duruşması Van’da başladı. Duruşmaya müdahillerin reddi hakim talebi nedeniyle saat 14.00’e kadar ara verildi.

REKTÖR SABAH SAATLERİNDE ADLİYE'YE GELDİ

Mahkeme binası duruşmayı izlemek için gelen heyetler ve gazeteciler yüzünden büyük bir kalabalığa sahne oluyor.
YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, tedavi gördüğü Araştırma Hastanesi'nden saat 08.30 sıralarında ambulansla Adliye binasına geldi. Aşkın, Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin'in nezaretinde Adliye'ye getirildi.



Aşkın, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Van Adliye Sarayı önünde ambulanstan indirilerek yaya olarak 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitti.

Aylar sonra kamuoyunun önüne ilk kez çıkan Aşkın'ın zayıflamış olduğu gözlerden kaçmadı. Aşkın ambulanstan indirilirken jandarma büyük önlemler alarak çevrede kuş uçurtmadı.



Doktorlar, geçtiğimiz hafta operasyonla stent takılan Yücel Aşkın'ın mahkemeye monitöre bağlanmadan çıkarılmasına karar verdi. Ancak monitor ve acil girişimde kullanılacak ekipman, mahkeme binasında hazır bulunacak.

CHP ve YÖK heyetleri de, duruşmayı izleyecek. CHP heyetinde Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İstanbul Milletvekili Hasan Fehmi Güneş, Bursa Milletvekili Musatfa Özyurt, Muğla Milletvekili Gürol Ergin de yer alıyor.

Yücel Aşkın’ın duruşmasını YÖK de izleyecek, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme başkanlığında, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Hüseyin Çevikbaş ve YÖK’ün avukatı Haydar Han’dan oluşan heyet de Van’a gitti.

DAVA BAŞLADI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof.Dr. Yücel Aşkın ile 9 sanığın yargılanmasına başlandı. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 7 müdahilin hazır bulunduğu davaya, Uluslararası Barolar Birliği, YÖK, CHP’nin 7 Milletvekili, Ankara, İstanbul ve Baro Başkanları gözlemci olarak katıldı. Duruşmayı çok sayıda basın mensubunun takip etmek istemesi üzerine, mahkemeye kura usulüyle 5 gazeteci alındı. Duruşma saat 9.45’de görülmeye başlandı.

Rektör Yücel Aşkın’ın saat 8.30 geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirilmesinin ardından Rektör yardımcıları Prof.Dr. Ayşe Yüksel, Prof.Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Genel Sekreteri Işık Tepe ve diğer altı sanık da avukatlarıyla birlikte adliyeye geldi.

Aşkın’a destek olmak amacıyla il dışından gelen heyetler ile Van’daki bazı siyasi parti temsilcileri ve öğretim üyeleri de mahkemeyi izlemek üzere Van Adliye Sarayı’na geldi.

YYÜ Rektörü Aşkın’ın eşi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın’ın ise adliye gelmediği görüldü.

REDDİ HAKİM TALEBİ

Duruşmada, 7 sanık avukatı ile 4 müdahil avukatı da hazır bulundu. duruşmada, söz alan müdahillerden YYÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Abdurrahman Üner ile YYÜ Öğretim Üyesi Davut Okçu, reddi hakim talebinde bulundu.

Abdurrahman Üner, basından duyduğu kadarıyla hakim Ferhat Erbaş’ın mahkemeden önce kararını açıklandığını öne sürerek, bu talepte bulunduğunu belirtti.

Davut Okçu ise 418 kişi hakkında fişleme yapıldığını, birçok somut delil olmasına rağmen, hakim Ferhat Erbaş’ın karşı oy yazımında somut belge olmadığını bildirdiği iddiasıyla reddi hakim talebinde bulunduğu söyledi. Okçu, bu durumda mahkemenin tarafsızlığına inanmadıklarından dolayı talepte bulunduklarını ifade etti.

Müdahil avukat Hüsnü Tuna ve Necati Ceylan da söz konusu talebin yerinde ve uygun olduğunu bildirdiler. Sanık avukatlarından Teoman Evren, Ahsen Coşar, Emre İncula da bu talebin "duruşmayı uzatmaya yönelik olduğunu ve kötü niyet taşıdığını" savunarak, talebin reddedilmesini istediler.

Mahkeme heyeti 5 dakikalık süren görüşmenin ardından, red talebinin 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirileceğini, bu nedenle duruşmaya saat 14.00’a kadar ara verileceğini açıkladı.

Rektör Aşkın, iki doktor gözetiminde duruşma salonu yanındaki nezarethanede bekletiliyor.

REKTÖRÜN KİLO VERDİĞİ GÖZLENDİ

Yargılanmasına bugün başlanan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın sağlık durumunun iyi olduğu, ancak kilo kaybına uğradığı gözlendi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, saat 08.30 sıralarında YYÜ’ye ait ambulansla iki doktor ve bir anestezi uzmanı ile çok sayıda güvenlik güçleri nezaretinde Van Adliyesi’ne getirildi.

Aşkın, buradan Adliye’nin en üst katında bulunan duruşma salonuna tekerlekli sandalye ile çıkarıldı. Saat 09.45’te başlayan duruşmada, Aşkın dışındaki diğer 9 sanık da hazır bulundu. Gazeteciler, duruşmanın ilk 10 dakikasında içeri alınmadı. Daha sonra Anadolu Ajansı muhabiri dışında 4 gazeteci de kura çekilerek içeri alındı.

Duruşmayı, CHP ve YÖK heyetiyle bazı sanık yakınları izledi. Rektör Aşkın’ın sağlık durumun iyi olduğu, ancak kilo kaybına uğradığı gözlendi.