BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Reklam kuşakları niye böyle oldu?

Televizyondaki reklam kirliliğini değerlendiren Hürriyet Gazetesi yazarı Cengiz Semercioğlu, izleyiciyi bıktıran reklamların neden kaynaklandığını kaleme alıyor.

Abone ol Reklam kuşakları niye böyle oldu?

Televizyondaki reklamlar herkesin şikayet konusu. İzleyiciyi bıktıran reklamlar üzerine herkes bir şeyler yazıyor ama kimse olayın neden kaynaklandığına bakmıyor. Süreci kısaca özetleyeyim de, resim daha net çıksın ortaya...

Televizyonlarda programlardan çok reklamın yayınlanmasının tek nedeni rekabet ve dört büyük kanalın sürekli fiyat kıran reklam politikaları. Bütün bu süreç Bimaş’ın Show TV’nin reklam pazarlama şirketi olarak kurulmasıyla başladı. Bir süre sadece Show TV’yi pazarlayan Bimaş’ın çatısı altına daha sonra Kanal D de girdi.

Uzun yıllar Kanal D ve Show TV’yi pazarlayan Bimaş, altın çağını ise 1998-99 yıllarında yaşadı. Çatısı altında atv ve Star’ı da alarak dört büyük kanalı buluşturan Bimaş, reklam pastasının yüzde 80’ine sahip oldu. Bu dönemde reklam fiyatlarını istediği gibi yükseltince de reklamverenlerin boykotunu yedi.

Büyük şirketler Kasım 98-Mart 99 arasında reklamlarını televizyonlardan çekip, radyolara bilboardlara yönelince televizyonlar reklamsız bir dönem yaşadı, gelirleri düştü. Bu boykotla Bimaş’taki çözülme de başladı.

Bimaş’tan ilk ayrılan kanallar Star ve Show TV oldu. atv ve Kanal D’yi pazarlayan Bimaş’a karşı Mepaş’ı kuran Show TV kendi reklamlarını pazarlamaya başladı.

Bir dönem de böyle geçildikten sonra reklam pastasında yeni ortaklık doğdu. Bimaş’tan ayrılan atv, Show TV ile birleşerek Zedpaş adlı pazarlama şirketini kurdu. Bu sefer de atv-Show TV ortaklığına karşı Kanal D tek başına kaldı.

Kanalların dönem dönem değişen bu güç birlikleri reklam fiyatlarının düşmesinin önünde en büyük engeldi. Taa ki atv Zedpaş’tan ayrılıp kendi reklam pazarlama şirketi Merkez Reklam’ı kurana dek...

Şimdi Kanal D’yi sonradan adı değişen Birmaş, Show TV’yi Zedpaş, atv’yi Merkez Reklam, Star’ı ise Çağdaş Reklam pazarlıyor. Bu dörtlü rekabet sonrasında da reklam fiyatları hızla düştü.

Bu rekabetle birlikte kanalların kendi aralarında yaptıkları ‘program önüne 8 dakika, program içine 5 dakika reklam’ anlaşması da otomatikman rafa kalkmış oldu.

Bugün televizyon reklam fiyatları, neredeyse radyo reklam fiyatları seviyesine gerilemiş durumda. Bu nedenle reklamı düşünmeyen küçük firmalar bile televizyona yöneliyor. Düşünün elinizde 10 liranız var ve reklam vermek istiyorsunuz. Radyoya verseniz 9 lira harcayacaksınız, televizyona verseniz 11 lira... Hangisini tercih edersiniz?

Televizyon reklamlarının geldiği nokta işte burası...

Anlayacağınız reklamverenler için arasalar bulamayacakları bir ortam. Adeta Bimaş’ın dört kanalı elinde bulundurduğu, fiyatların tavan yaptığı 98-99’un rövanşını alıyorlar.

Ancak bu durumdan izleyici gibi reklamveren de (reklamı gümbürtüye gittiği için), kanal yöneticileri de rahatsız. Peki kimse memnun değilken bu durum nasıl devam ediyor? Çünkü kanalların da yapacak bir şeyi yok. Üç aşağı beş yukarı aynı reytingi aldığınız rakibiniz üç liraya reklam satarken, siz beş liraya satamazsınız ki...

Neyse ki bu dönemin de sonu geldi.

Televizyon kulislerinde bir süredir kanalların reklam pazarlamasında yeniden ortaklığa gidebileceği konuşuluyor. Bu gerçekleşmezse bile reklam fiyatları artacak. Önümüzdeki sezon, kanallar anlaşarak reklam kuşaklarına yeni bir düzenleme getirecekler.

Biz de bitmek üzere olan bu sezonu ‘reklamların tv izlemeyi zehir ettiği bir sezon’ olarak hatırlayacağız...