BIST 9.441
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,10
HABER /  EKONOMİ

Reis : 'Yüzde 40'lık MTV zammını derhal geri al Naci!'

2018 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılan yüzde 40'lık fahiş zamma vatandaş cephesinden yoğun tepki var. Peki yüzde 40'lık zam kararı geri alınır mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan zam için devreye girebilir deniliyor. Ahmet Hakan'ın iddiası.

Abone ol

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne 2018 yılı için en fazla yüzde 15 zam yapılması gerekirken yüzde 40 gibi okkalı bir zam geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal zammın gerekçesi konusunda vatandaşı ikna edemedi. Fahiş vergi zammına tepki yağarken yüzde 40'lık zammın 'yasal' olmadığı iddiası da gündemde.

Okkalı MTV zammı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devreye gireceği iddiası ortaya atıldı. İddia sahibi de Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan oldu.

BU NE ARKADAŞ BÖYLE ZAMMI OLUR?
Ahmet Hakan vatandaşın yüzde 40'lık MTV zammı sonrasında 'arabayı satarım daha iyi arkadaş' diyerek öfkeli olduğunu belirtti ve Reis'in devreye girebileceğini açıkladı. İşte Ahmet Hakan'ın yazısındaki o bölüm;

"Yolların ve köprülerin hatırına oyunu AK Parti’ye veren yurttaşlarımız, yüzde 40’lık zammın ardından ise... “Bu ne arkadaş! Böyle vergi olur mu? Arabayı satarım daha iyi” demeye başladılar.
Arabalar gidince... Yolların ve köprülerin pek bir anlamı kalmayacağına göre... AK Parti’yi yükselten “ama yol yaptılar” ile “ama köprü yaptılar” gerekçelerinin de pek bir anlamı kalmayacaktır.

YÜZDE 40'LIK ZAMMI DERHAL GERİ ALACAKSIN NACİ!
Size bir şey söyleyeyim mi? Reis, 2019 başkanlık seçimi kampanyasının yüzde 40 zamla başlamasının ne denli tehlikeli bir adım olduğunu fark eder. Ve “Yüzde 40’lık zammı derhal geri alacaksın Naci!” diye bir çıkış yapar. En azından “rasyonalite”, bunu gerektiriyor gibi gibi...

MTV'YE YÜZDE 40 ZAM YAPILAMAZ YASAL DEĞİL

2018 Motorlu Taşıtlar zammı otomobil vergileri ne kadar olacak?

Bu iddiayı ortaya atan da Habertürk yazarı Fatih Altaylı oldu. Hükümetin açıkladığı yüzde 40 zammın kanunen mümkün olmadığını yazan Altaylı, Motorlu Taşırlar Vergisi Kanunu ve Anayasa'daki ilgili maddeleri yazdı. Altaylı, otomobil zammının 2018 yılı için en fazla yüzde 15 olabileceğini iddia etti ve şu bilgileri verdi:

"Motorlu Taşırlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinin 1. fıkrası, çok açık biçimde bu artışa engel. Kanun diyor ki: “Motorlu Taşıtlar Vergisi her yıl başında yeniden değerleme oranında artırılır.” Yine aynı madde ekliyor: “Bakanlar Kurulu bunu yeniden değerleme oranının yüzde 50’sini geçmemek üzere artırabilir, yüzde 20’sini geçmemek üzere azaltabilir.”

BU ZAM YARGIDAN DÖNER
Yani Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne yapılacak zam, 2017 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı yüzde 9.7’nin en fazla yüzde 50 üzerinde olabilir. O da yuvarlak hesap yüzde 15 olur. Bunun üzerindeki vergi zammı yasaya aykırıdır. Bir tüketici hakları koruma derneğinin yapacağı itirazla bu artış yargıdan döner.

Yüzde 40 Motorlu Taşıtlar Vergisi zammı mı olur?

Bakandan MTV'ye zam açıklaması yüzde 40 kimlere uygulanmayacak