BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,62
ALTIN 2.383,48
HABER /  SAĞLIK

Reflü hastalarına uyarı!

Kronik olarak mide ekşimesi semptomları yaşayan aşırı kilolu ve obez hastası insanlara uzmanlardan uyarı var

Abone ol

Kronik olarak mide ekşimesi semptomları yaşayan aşırı kilolu ve obez hastası insanların kilo vermeleri halinde bu ekşimelerinin hafifleyebileceği belirtildi.

ABD'de yapılan araştırmada obez ve aşırı kilolu erkek ve kadınların sık sık şikayet ettiği mide ekşimesi sorununun kilo vermeleri halinde gidebileceği belirtildi. Araştırmada uzmanlar, GERD veya gastroözofageal reflü de denen mide ekşimesi hastalığından ısrarla şikayet eden hastaların bir yıl boyunca kilo vermesinin etkisini inceledi.

Kansas Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Dr. Preetika Sinh "Eğer kilo verirseniz reflü semptomlarınızda iyileşme olur" dedi. Kadınlarda, erkeklerde değil, uzun vadeli egzersizlerin ayrıca bu semptomu düşürmede etkili olduğu kaydedildi.

Sinh ortalama 46 yaşında 200 erkek ve kadını incelemeye aldı. Çalışmanın başında hepsi aşırı kilolu veya obez olan bu kişilerin ortalama ağırlığı 99.7 kg'dı. Çalışmanın başlarında yüzde 38 olan mide ekşimesi altı ay sonra kişiler ortalama 83 kiloya düşünce yüzde 16 oldu. Bunu izleyen altı ay boyunca 172 hasta kilosunu yeniden aldı ve mide ekşimesi oranı tekrar arttı, yüzde 16'da 22'ye çıkıt. Çok küçük bir kilo artışı bile semptomun kötüleşmesine yetebiliyor.

Sinh daha sonra verdiği kiloları yeniden almayan 41 hastaya odaklandı ve bu kişilerin mide ekşimse oranının düşmeye devam ettiği ve semptomda iyileşmeler görüldüğü yespit edildi.

Eğer kadınlar egzersiz yaparsa mide ekşimesi sorunundaki bu iyileşmeye yardımcı olabiliyor. Erkeklerde ise böyle bir şey gözlemlenmedi.

Sinh kilo vermek veya egzersiz arasındaki veyahut neden sadece kadınlarda egzersizin yardımcı olduğuna dair mekanizmayı anlatamayacaklarını söyledi. Çalışma kilo vermek ve egzersiz ile mide ekşimesi arasında bir bağlantı olsa da Sinh'e göre bunlar arasında neden sonuç ilişkisi kurulamaz.