BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  GÜNCEL

Referandumun kaderini belirleyecek 5 milyon Adil Gür açıkladı

Adil Gür, referandum anketlerindeki 'kararsızlar'ın üçte ikisini ev kadını, emekli, öğrenci ve işsizlerin oluşturduğunu açıkladı.

Abone ol

Ünlü anketçi Adil Gür referandum sürecinde kararsız olanlarla ilgili Milliyet'teki köşesinde çarpıcı analizlerde bulundu.

Son genel seçimi tek bilen kamuoyu araştırmacısı Adil Gür, geçtiğimiz hafta referandumun kaderini belirleyecek 5 milyon seçmenden bahsetmişti. İşte bu 5 milyon kişinin kim olduklarına dair ayrıntıları bugünkü yazısında Adil Gür böyle aktardı:

EV KADINLARI KİLİT ROL OYNAYACAK
Araştırma verilerine baktığımızda, kararsızların çoğunluğunun kadın olduğunu görüyoruz. Yine araştırma sonuçlarında EV KADINLARININ %17.4’Ü KARARSIZ diye bir veri yayınlandı. Belki rakamlara baktığımızda bu sonuç bizim çok dikkatimizi çekmedi. Birbirinden üç beş puan farkla her meslek grubunda kararsızların olduğunu gördük ve dedik ki, toplumun her meslek grubunda birbirine yakın oranda kararsız var. Hâlbuki tabloyu tam olarak yorumlayabilmek için, Türkiye’deki seçmenin gerçek sayılarına bakmak lazım. Ülkemizdeki HER ÜÇ SEÇMENDEN YAKLAŞIK BİRİNİN EV KADINI olduğunu düşünürsek, ev kadınlarının %17.4’ü kararsız dediğimizde bahsettiğimiz rakamın büyüklüğünü daha iyi anlarız. Bahsettiğimiz %17.4’ün büyüklüğünü anlamak için şu tabloya bakalım;


Tabloda da görüldüğü gibi,toplam kararsızlar içerisinde ev kadınlarının oranı %35.6. Biraz daha ileri gidelim; toplam kararsızların çalışma durumlarına baktığımızda kararsızların %64.6’sının çalışmadığını görüyoruz. Ev kadını, emekli, öğrenci ve işsizler toplam kararsızların yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde kampanyalar başlayacak, kararsızları etkilemek için “EVET” ve “HAYIR” kampanyasını yürütecek olanlar 16 Nisan tarihine kadar bu kitleyi etkileyebilmek için tüm performanslarını ortaya koyacaklar.

Bu kitleleri etkilemede ev ziyaretleri çok ama çok önemli. Kapı kapı dolaşıp Anayasa değişikliğinin ne getirdiğini veya ne götürdüğünü bu kitleye anlatabilme becerisini daha iyi kullanan, kararsızların kararlarının oluşmasında etkili olacaklar. Yıllardır yaptığımız kamuoyu araştırmalarında gördüğümüz en önemli sonuç, kararsızları etkilemede en doğru iletişim metodunun yüzyüze iletişim olduğunu görüyoruz. Bu nedenle verileri doğru analiz edip, seçmenle yüz yüze iletişimi doğru kuran ve ikna eden, kararsızlardan daha fazla oy alacak. Tabii kaş yapayım derken göz çıkarmamak kaydıyla…