BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.507,70
HABER /  GÜNCEL

Referandum sonrası ilk Kürt anketi sonuçları Öcalan ne dedi?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, referandumda sonrası Kürt seçmenlerin yoğunlukta olduğu bölgelerde yapılan araştırma sonuçlarını bugünkü köşesine taşıdı.

Abone ol

16 Nisan Anayasa Referandumu'nda 'evet' oylarıyla dikkatleri çeken Kürt seçmen mercek altında. 2019 seçimleri için AK Parti'nin önemsediği Kürt oylarıyla ilgili bölgede yapılan araştırma sonuçları ise dikkat çekici.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşesine taşıdığı Kürt seçmen araştırmasına göre, Kürtlerin yüzde 85'i geleceğini Türkiye içinde arıyor, ayrılıkçı zihniyetten uzak duruyor. Yazıda bir diğer dikkat çekici nokta ise Abdullah Öcalan'ın referandum sonuçlarına ilişkin değerlendirmesi. Selvi'nin aktardıklarına göre, Öcalan PKK'nın hendek ve barikatlı saldırılarını yanlış buluyor. 

İşte Abdülkadir Selvi'nin bugünkü köşesinden yazdıklarının detayları:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum gecesi “Çok önemli bir başarı” diyenlere, “Önemli olan 2019 seçimleri” karşılığını veriyor.

Böylece 2019 seçimlerinin startı, 16 Nisan gecesinden veriliyor.
Referandumda millet, sandıkta çok önemli mesajlar verdi. Kürt oyları ise adeta kişiye özel yazılmış bir mektup gibiydi. Bugün bölgedeki sonuçlar üzerine yapılan değerlendirmeleri ve ileriye dönük olarak belirlenmiş olan bir tarihi paylaşmak istiyorum.

1- Kürtler geleceklerini Türkiye’nin içinde aradıklarını bir kez daha ortaya koydular. Araştırmalarda, bölgenin geleceğini Türkiye’de aradığına ilişkin oranlar yüzde 85’in altına düşmüyor.

2-  Bölge halkı hendek ve barikatlardan PKK’yı sorumlu tutuyor. Kandil’in peşine takılması nedeniyle HDP ile arasına mesafe koydu. Ama halk tam olarak devlete yüzünü dönmedi.

3- Referandum sonuçları Kürt sorununun çözümü konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini güçlendirdi. Çözüm süreci yanlışlarına rağmen yararlı oldu. Devlet, Kürt sorununun sivil yöntemlerle çözümü yönündeki iradesini gösterdi. Ama örgüt barikat ve hendekler kurarak çözümü sabote etti.

4- Bölge halkı terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesini istiyor. Terörle mücadeledeki kararlılık oy artışında etken oldu. Kırsal kesimle şehir arasındaki örgütsel irtibatın kesilmesi etkili oldu. Bölgede ilk kez, oy kullanmayanların yerine başkaları oy kullanamadı.

5- Şehir savaşları sırasında yıkılan, tahrip olan yerleşim yerlerinin yeniden inşası, gençlerin istihdamına yönelik çabalar ve cazibe merkezleri projeleri yararlı oldu. Bölge ekonomik yatırımları bekliyor.

6- HDP’nin güçlü olduğu yerlerde oyları azalmasına rağmen gücünü korudu. Böylece bölgede bir kimlik ifade edildi. Bölge, HDP’yi hâlâ kendi kimliğinin bir ifadesi olarak görüyor.

ÖCALAN NASIL DEĞERLENDİRİYOR

Bölgeye ilişkin değerlendirmeleri aktarıp, Öcalan’ın referandum sonuçlarına ve Suriye’deki gelişmelere ilişkin tavrını yansıtmamak eksik olur.

Öcalan, HDP’nin, hendek ve barikatlar konusundaki siyasetini yanlış buluyor. Kandil’in hendek ve barikatlar konusunda yanlış adım attığını düşünüyor ve bu durumun müsebbibi olarak onları görüyor. Ancak Suriye’deki kazanımları çok daha önemsiyor. Suriye’de uzun bir süre yaşadığı için bu mücadelenin Suriye’de attığı temellerin üzerine yükseldiğini düşünüyor. Suriye’deki gösterilerde posterlerinin taşınmasını buna örnek olarak gösteriyor.