BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  DÜNYA

Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile ne konuştu?

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilk yüzyüze görüşme gerçekleşti. Trump, Erdoğan'ı kapıda karşıladığında 'zorlu bir görüşme olacak' dedi. Erdoğan, Türkiye'nin iki önemli isteğini masaya koydu.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın merakla beklenen buluşması gerçekleşti. Beyaz Saray'daki görüşme sıcak bir karşılama ile başladı, gergin konularla devam etti, sıcak bir vedayla noktalandı.

Trump ile başbaşa 25 dakika görüşen Cumhurbaşkaın Erdoğan, PYD ve Gülen konusundaki Türkiye'nin rahatsızlığını ABD başkanının yüzüne karşı söyledi. Erdoğan ile Trump'ın ilk yüzyüze görüşmesinden çarpıcı detaylar yansıdı.

Trump Erdoğan'ı kapılarda bekledi bomba görüntüler

Beyaz Saray'da gerçekleşen kritik görüşme dün akşam saat 19.40'da başladı ve görüşmenin ilk bölümü yaklaşık 25 dakika sürdü. İkili zirvenin ardından her iki lider gazetecilerin önüne birlikte çıktı ve açıklama yaptı.

Türkiye-ABD ilişkilerin önemine değinen Erdoğan, PKK/PYD konusunda Türkiye'nin hassasiyetini dile getirdi, her kim olursa olsun bu örgütlerle kurulacak bir ilişkinin küresel mutabakata uygun olmadığını söyledi.

Erdoğan basın toplantısındaki açıklamasında şunları söyledi;
-"Sayın Başkan ile ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Köklü geçmişe dayalı Türkiye- ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Türkiye ile ABD arasındaki bağlar, müşterek menfaatlerde gelişmiştir. Karşılıklı çıkarlarımız yanı sıra bu ilişki küresel ilişkiler için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde ikili ilişki daha da önem kazanmıştır.

ABD İLE İKİLİ İLİŞKİ VURGUSU

Erdoğan ne dedi tercüman Trump'a nasıl çevirdi?

Bu ziyareti tarihi bir dönüm noktası teşkil ettiğine inanıyorum. Gerekli ikili görüşmeler, gerekirse heyetler arası görüşme geleceğimizde daha büyük kazanımlar elde edeceğimizi sağlayacağına inanıyorum. Ekonomi, ticaret, enerji ve savunma sanayi konusundaki işbirliğimizi artırma konusunda hem fikiriz.

ORTAK GELECEK VE TERÖRLE MÜCADELE

DEAŞ başta olmak üzere bölgemizde tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir tavır ortaya koymamız büyük önem arz etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgedeki geleceğimizde terör örgütlerine yer yoktur.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından Beyaz Saray'daki şeref defterini imzaladı.

PKK/PYD'NİN MUHATAP ALINMASI

Özellikle PYD örgütünün hangi ülke olursa olsun muhatap alınması kesinlikle uygun değildir. İki müttefikin dayanışma içerisinde olması, eli kanlı örgütleri bertaraf etmesinde yeterlidir. Daha önce de ifade ettiğim gibi FETÖ konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim. Suriye ve Irak'ta atabileceğimiz ortak adımları değerlendirdik. Tabi Trump'ın seçim zaferi bölgede yeni beklentilerin doğması ve umutların yeşermesini sağlamıştır. Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağını umuyoruz. Bilhassa Suriye rejiminin son kimyasal saldırıya karşı tutumunu doğru buluyoruz. Bölgesel istikrar ve güvenliğin tesisinde ilişkilerimiz çok önemlidir."

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Trump, Türk askerinin Kore'deki başarısını hatırlattı ve TSK'yı dünyanın en cesur ve en gururlu askerleri olarak niteledi. İşte Trump'ın o açıklaması:

"Beyaz Saray'a gerçekleştirdiği ilk ziyaret. Türkiye ve ABD önemli bir müttefik. Türkiye bölgede önemli bir denge rolünü üstlenmiştir. Kore'de birlikte savaştılar ve yaptıklarını hiçbir zaman unutmadık. Gösterdikleri cesaret hala hafızalarımızda. Türk askerlerinin cesaretlerini güçlü biçimde dile getirmişlerdir. Türkiye askerlerini dünya üzerinde en cesur ve gururlu askerler olarak nitelemişlerdi. Türkiye, korkunç terör saldırılarına maruz kaldılar. Türkiye'ye teröre karşı mücadelede IŞİD, PKK gibi terör örgütlerine mücadelelerinde destek veriyoruz. Suriye'de gördüğümüz katliam karşısında gerçekleştirdiklerini takip ediyoruz. Suriye'de şiddetin azaltılması için destek veriyoruz. İkili ülke arasında ticari açıdan da güçlendirebiliriz. Askeri ekipman anlaşması yapılmıştı bunları hızlıca sağlayacağız." 

"ZORLU VE UZUN BİR GÖRÜŞME OLACAK"

Beyaz Saray'daki görüşme öncesi Erdoğan ve Trump gazetecileri kabul etti. Trump, Erdoğan'ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Donald Trump ve Erdoğan ilk kez gerçekleşen yüzyüze görüşmeden sonra heyetler arası çalışma yemeğine katıldılar. Erdoğan yaklaşık 2 saat Beyaz Saray'da kaldı.


Donald Trump kapıda karşıladığı Erdoğan'ı yine kapıya kadar şahsen geçirdi.

Donald Trump'ın seçilmesinin Türkiye'nin bir darbe girişimi atlatmasının ardından gerçekleşen ABD - Türkiye buluşması sıcak bir havada başladı, gerilikli konularla devam etti, sıcak bir şekilde noktalandı.

Erdoğan yanından ayırmadığı isimlerle Beyaz Saray temaslarını tamamladı. Hulusi Akar, Hakan Fidan, Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan'ın danışmanı Mustafa Varank Beyaz Saray çıkışı objektiflere böyle yansıdılar.