BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.434,74
HABER /  POLİTİKA

Referandum son durum gözler Kürt oylarında

Referandum anketleri sonrası AK Parti Güneydoğu'da yaptığı kampanya çalışmalarına hız verdi. Referandumda son durumu Murat Yetkin yazdı.

Abone ol

En son referandum anketlerinde MHP'den yeterli 'evet' desteğinin görülmemesi AK Parti'yi harekete geçirdi.

Evet oylarında beklenen farkın anketlere yansımaması hükümeti bir bir hamleye itti. Hürriyet yazarı Murat Yetkin gelinen noktayı " MHP’nin durumu AKP’nin gözlerini Kürt oylarına çevirdi" başlıklı köşesinde böyle yazdı:

BAHÇELİ'NİN ILIMLI TEPKİSİ

"Referandum kampanyasından beri AK Parti hükümetine muhalefeti öne çıkarmayan MHP lideri Bahçeli, Barzani’nin Ankara’da Erdoğan ve Yıldırım ile görüşmelerinde KBY bayrağının göndere çekilmesine sert tepki verdi.

Başka koşullar altında Bahçeli’nin, kendi tabanındaki eğilimi de dikkate alarak bu tepkisini bir süre devam ettirmesi beklenebilirdi. Ama öyle olmadı. Hatta AK Parti kademelerinde Bahçeli’nin mesela “Kürt kökenli” söylemi yerine “Kürt” dediği dahi not edildi. Bahçeli’nin bu tutumu AK Parti saflarında “hayır çıkarsa MHP ve kendi liderliğinin yaşayacağı sıkıntıları” dikkate alan “makul” bir yaklaşım olarak memnuniyete neden oldu.

KÜRT SEÇMENE YÖNELİK CESARET KAZANDI

Böylelikle AK Parti’de Kürt seçmene yönelik adımlar cesaret kazandı. Başbakan Yıldırım, AK Parti İstanbul İl Örgütünün 21 Mart Nevruz günü düzenlediği kitlesel bir “Doğu ve Güneydoğu Kanaat Önderleriyle Buluşma” toplantısına katıldı.

O arada AK partililer 23 Mart Batman mitingini örgütlemekle meşguldü. Yıldırım Batman mitinginde “evet” oyunu Kürtçe istedi.  istedi. Miting, aynı gece CNN Türk’te konuşan Erdoğan’dan övgü aldı.

Şimdi AK Parti 1 Nisan’da Diyarbakır’da Erdoğan ve Yıldırım’ın birlikte katılacağı, belki de gövde gösterisi niteliğinde büyük bir miting için kolları sıvamış bulunuyor.

AK Parti MHP ile ittifak nedeniyle araya mesafe koyan Kürt seçmenin kalbini böylelikle yeniden kazanmak, MHP’deki sorun nedeniyle alamayacağını düşündüğü “evet” desteğini bu yolla telafi etmek istiyor.

Bunu başarıp başaramayacağını görmek için fazla beklememize gerek kalmayacak, sandığa 22 gün kaldı bugün itibarıyla.