BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,75
ALTIN 2.496,55
HABER /  GÜNCEL

Referandum sandığında PKK militanları böyle engellenecek

Abdülkadir Selvi referandumda doğu ve güneydoğuda güvenliğin nasıl sağlanacağının ayrıntılarını bugünkü yazısında aktardı.

Abone ol

Referandum için geri sayım sürüyor. 16 Nisan için gün veriliyor. Peki Doğu ve Güneydoğu'da PKK etkisi nasıl kırılacak?

Seçmenin iradesine ipotek koyan PKK'nın baskısına karşı devletin aldığı tedbirleri Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, köşesine taşıdı.

1- SANDIK GÜVENLİĞİ
Seçimlere OHAL ortamında gidileceği neredeyse netleşti. Oy kullanılan yerlerde sandık görevlileri ve seçmenlerin dışında kimse olmayacak. Böylece örgütün bölge halkının oylarına ipotek koymasının önüne geçilecek. PKK militanlarının oy kullanılan mahallerde seçmenlere baskı yapmaları engellenecek.

2- BÖLGE HALKININ İRADESİNİN PKK BASKISI OLMADAN SANDIĞA YANSIMASI
PKK, köylerde halkı tehdit ederek başka partilere oy verilmesini engelliyor, küçük yerleşim yerlerinden halkı organize bir şekilde sandığa getirip oy kullanmalarını sağlıyordu. Referandumda buna imkân tanınmayacak. Uzak yerleşim yerlerinden oy kullanmak için şehir merkezlerine gelecek olanlarla ilgili organizasyonu devlet üstlenecek. İlgililerle konuştum, yönelttiğim sorular ve aldığım cevaplar şöyle:

BÖLGE HALKININ TAVRINI NASIL OKUMAK LAZIM?
Sürpriz bir durum değil. Şehir savaşlarının mağduriyetinin örgütten kaynaklandığını görüyor, halk tepki veriyor. Örgüt kurulduğu günden bu yana en büyük oy kaybını yaşıyor. Devletin çözüm için sivil enstrümanları devreye soktuğunu, bunda samimi olduğunu ama buna rağmen örgütün savaşı seçmesinden dolayı tepkili. Milyonlarca oy alan partinin genel başkanı tutuklanırken bölge halkı tepki vermeyerek, örgüte mesaj veriyor. Şiddeti seçen örgüt sonucuna katlansın diyor.

Oysa 90’lı yıllarda DEP’lilerin Meclis’ten alınıp cezaevine koyulması tepkiye neden olmuştu. 90’lı yılların yanlışları da eklenince PKK, ikinci büyük sıçramasını o dönemde yapmıştı. Bu kez neden aynı şey olmuyor? Çünkü bölge halkı çözüm sürecinin nimetlerinden yararlandı. Devletin sivil çözümden yana samimi olduğunu anladı, örgütün çözümü değil savaşı istediği gördü. Irak ve Suriye tablosunu ise bölge halkı iyi değerlendiriyor.

HDP NE DURUMDA?
HDP, yüzde 10 civarında görünüyor. Parti de yüzde 6-8’lik marjinal bir kesim var. Halk PKK’ya mesafeli, yaşanan olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutuyor ama AK Parti’ye karşı da flu.